Druhá svetová vojna očami malého chlapca

Režisér úspešnej marvelovky Thor Ragnarok Taika Waititi natočil film o najväčšom ozbrojenom konflikte v histórii ľudstva. Dokumentov alebo filmov o 2. svetovej vojne je veľa, ale tento je natočený z pohľadu malého nemeckého chlapca zmanipulovaného propagandou.

Dej sa odohráva na konci 2. svetovej vojny. Hlavný hrdina, desaťročný Jojo, je členom Hitlerjugend a fanatický obdivovateľ Hitlera. Ten je v podaní samotného režiséra aj jeho imaginárnym priateľom a mentorom. Jojo verí, že Židia sú rohaté monštrá, ktoré dokážu čítať ľuďom myšlienky. Žije v Berlíne so svojou matkou, ktorá nezdieľa Jojovo nadšenie a želá si koniec vojny. Jojov svet sa obráti hore nohami, keď zistí, že jeho matka, ukrýva v dome židovské dievča. Spolu s imaginárnym Hitlerom rieši, čo urobiť alebo neurobiť. Postupným zbližovaním sa s dievčaťom sa rozkladá jeho ideológiami skreslená predstava o Židoch a imaginárny priateľ stráca na svojom vplyve.

Jojovu matku si zahrala herečka Scarlet Johanson, ktorá bola za túto rolu nominovaná na Oscara. Zo šiestich nominácií na Oscara zvíťazil v kategórii najlepší adaptovaný scenár. Treba podotknúť, že film nie je pre každého. Satirické zobrazenie Hitlera môžeme vidieť aj v nemeckom filme A je tu zas z roku 2015. Králik Jojo je však americký film. Vtipy a parodovanie občas zachádza až na hranicu tolerancie. Napriek tomu mne osobne humor Taika Waititiho veľmi sedí. Neotravuje ani dookola opakujúce sa „Heil Hitler“. Nadľahčenie veľmi vážnej témy sa môže zdať trochu nezodpovedné, ale je potrebné uvedomiť si, že sa na dej dívame očami desaťročného chlapca.

 

Reprofoto: YouTube