13 Reasons Why. Prečo by Hannah Bakerová klamala?

13 reasons why, alebo ak chcete Mŕtve dievča neklame. Fenomén, ktorý doslova ovládol tínedžerský svet. Je snáď niekto, kto o ňom ešte nepočul?

Ahojte, chlapci a dievčatá. Tu je Hannah Bakerová. Živá a vysielajúca stereo."

Týmito slovami sa začína celý dej knihy, ktorý sa odohráva počas jedinej noci. Prostredníctvom Claya Jensena sa dozvedáme, prečo si Hannah Bakerová siahla na život. Objasňuje nám to na trinástich kazetových nahrávkach.

Čitateľovi sa Hannah môže javiť ako nevyrované a povrchné dievča, ktoré chce na seba iba upútať pozornosť. Ak sa však nad knihou zamyslíme viac, nájdeme v nej drobnosti, nepatrné momenty, ktoré skutočne obrátia jej život naruby. 

Autor zobrazuje klasickú americkú strednú školu. Ohováranie, intrigy, nepriateľstvá, skupinkovanie, outsideri, populárne dievčatá a populárni chlapci. Nič, čo by sme nepoznali z filmov. A práve v takomto prostredí sa odohráva dej knihy. 

13 Reasons Why. Prečo by Hannah Bakerová klamala?

Popravde, čakala som od nej o čosi viac. Zamrzelo ma, že autor nešiel viac do vnútra postáv a tak o ich duševnom rozpoložení nevieme prakticky nič. Hannah síce vysvetľuje, prečo sa rozhodne spáchať samovraždu, no dúfala som, že budem mať možnosť nazrieť aj do jej duše. Chcela som vedieť, ako sa cítila vo svojom vnútri, čo sa jej asi odohrávalo v hlave, ako dospela k tomu, že niet iného východiska ako je smrť.

No zasa na druhej strane, veľa som sa vďaka tejto knihe naučila. Nikdy nevieme, čo sa deje v hlavách a v životoch druhých ľudí, hoci aj našich priateľov. Nikdy nevieme, či ich nezasiahnu naše slová, klebety, vysmievanie. 

Nechcem však obraňovať Hannahino konanie. Život máme len jeden a nech sa v ňom deje čokoľvek, mali by sme sa snažiť vytrvať a dúfať, že prídu lepšie časy. Knihu odporúčam najmä preto, aby sme si viac uvedomili svoje vlastné konanie voči okoliu. Predsavzala som si, že si budem dávať väčší pozor na to, čo pred ostatnými poviem a budem sa snažiť byť milšia. Každý z nás môže prispieť malým kúskom k tomu, aby sa ľudia okolo nás cítili lepšie. Pretože potom už môže byť neskoro...

But you can't get away from yourself. You can't decide not to see yourself anymore. You can't decide to turn off the noise in your head.” 


Foto: Pinterest