Čo Šatan spojil, nech funkcionári nerozdeľujú

Každý si staval na pieskovisku svoj hrad a predháňali sa, kto ho bude mať vyšší a lepší. Keď jednému z neho ubudlo, poškodil toho druhého. Hašterili sa až musel prísť k deťom na pieskovisko dospelý a povedať, aby prestali a rozumne sa porozprávali. Čo napokon všetko vyriešilo.

Aj takto by sa dala opísať situácia, ktorá v posledných dňoch nastala v slovenskom hokeji. Či už to boli tipsportligové kluby na čele s Bystricou, Richard Lintner, alebo SZĽH. Do médií prúdili vyhlásenia, ktoré rozdeľovali, tentokrát však nie hokejových fanúšikov. Tí boli jednotní. Chceli, aby sa situácia čím skôr upokojila, vyriešila a mohli sa tešiť na blížiacu sa olympiádu. Ich slová vypočul generálny manažér slovenských hokejových reprezentácií Miroslav Šatan. Podal podnet na zvolanie mimoriadneho Výkonného výboru, pozval naň zástupcov klubov aj Richarda Lintnera. Aby sa veci konečne riešili tak, ako sa majú. Diskusiou.

Po párhodinovej výmene názorov a diskusii za zatvorenými dverami jedného z bratislavských hotelov prestúpili pred novinárov riaditeľ Pro-Hokeja Richard Lintner, prezident SZĽH Martin Kohút a Miroslav Šatan. A mali len dobré správy. Spory sa vyriešili.

Tým prvým bolo prestupové obdobie, na minulotýždňovom zasadaní VV ho na podnet Lintnera presunuli na 1. marca. Šéf najvyššej súťaže tvrdil, že za to bola väčšina klubov. To, či to bola pravda sa už nedozvieme a ani nechceme, vyvolalo by to ďalšie zbytočné hádky. Martin Kohút toto rozhodnutie vetoval a na včerajšom mimoriadnom zasadaní sa už neschválilo. Prestupové obdobie sa tak končí v posledný januárový deň.

Druhým problémom bolo neprerušenie Tipsport Ligy počas olympiády. Na základe ktorého nechcela Banská Bystrica pustiť svojho hlavného kouča a zároveň asistenta reprezentácie Vladimira Országha na turnaj pod piatimi kruhmi. Kluby sa dohodli na kompromise, presunuli tri kolá.Je to výsledok spoločného riešenia. Umožníme tým reprezentácii naplno sa pripraviť a realizovať svoje plány tak, ako si predstavuje,“ okomentoval Lintner.

Všetko vyriešené, každý má na tvári úsmev. Niekto väčší, niekto menší. Dôležité však je, že sa problém vyriešil a že sa ukázalo, že veci sa dajú vyriešiť aj v pokoji. „V minulosti bolo v našom hokeji veľa problémov, ktoré sa nevyriešili a končili spormi. Dnešné rozhodnutie bolo konsenzom. To je pre nás najväčšie ponaučenie,“ hodnotil Martin Kohút. „Dnes sa ukázalo, že spoločne vieme vyriešiť aj komplikované témy,“ doplnil Richard Lintner.

Na záver vám ponúkame vyjadrenie Miroslava Šatana, človeka, ktorý ukázal, že vie spájať, že lídrom nebol len v hokejovom drese, ale je ním aj v obleku a kravate. „V mene fanúšikov slovenského hokeja by som sa chcel poďakovať Výkonnému výboru a zástupcom Pro-Hokeja. Urobili rozhodnutie v prospech slovenského hokeja. Niektoré veci sa mohli riešiť predvídavejšie a menej pred zrakom verejnosti. Ale je to ako počas zápasu, ak nastane chyba, musíte ju napraviť. Podstatné však je, že dnes spolu sedelo 30 ľudí, ktorí majú čo povedať do riadenia slovenského hokeja. Atmosféra rokovania vnímala vážnosť situácie, vedelo sa, že je nutné nájsť spoločné riešenie pre dobro slovenského hokeja. Dúfam, že sa tým nastavil precedens smerom do budúcnosti.“

 

FOTO: Alžbeta Takácsová