Dnes si pripomíname výročie, ktoré výrazne ovplyvnilo naše životy

17. november je už tradične venovaný spomienke na udalosti z roku 1989 z Prahy, kde sa zišli českí i slovenskí študenti. Tento deň sa do dejín významne zapísal ako začiatok Nežnej revolúcie. 

17. novembra 1989 sa tisícky študentov v Prahe zišli, aby si pripomenuli výročie zatvorenia českých vysokých škôl v roku 1939 nemeckými nacistami a zároveň, aby venovali pietnu spomienku 50. výročiu smrti Jana Opletala. Študenti so zástavami pokojne spievali a skandovali, ale spomienka sa zmenila na protest proti vtedajšiemu komunistickému režimu v ČSSR. 

Dav protestujúcich študentov si to oproti pôvodnému plánu namieril do centra Prahy, kde pokračoval v pokojnom protestovaní, ale členovia Verejnej bezpečnosti na to reagovali tvrdým fyzickým zásahom, pri ktorom bolo zranených bezmála 600 mladých ľudí. Práve napadnutie pokojne protestujúcich študentov obuškami zmobilizovalo zvyšok krajiny a spustilo sériu demonštrácií v celom Československu.

V reakcii na brutálne napadnutie študentov v Prahe začali ľudia požadovať vyšetrenie tejto udalosti a ako opozícia voči vtedajšiemu totalitnému režimu vznikli občianske hnutia Verejnosť proti násiliu a Občianske fórum. Masová reakcia na napadnutie študentov vyvolala sériu demonštrácií, ktoré napokon viedli až k pádu totalitného režimu a k zavedeniu demokracie. 

 

Foto: archív ŠN