Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Dnes vám prinášame rozhovor s vášnivým cestovateľom a geografom Marekom, ktorý nám porozprával o zážitkoch z exotickej Srí Lanky, kam vycestoval minulý rok na viac ako týždeň. Po ceste domov sa zastavil v Dubaji, a tak spojil príjemné s užitočným. 

Ako si prišiel k nápadu cestovať na Srí Lanku?

Čo sa týka samotnej Srí Lanky, tak už dlhšiu dobu ma to tam lákalo a prišlo k tomu veľmi vtipnou zhodou okolností. V to leto som plánoval s kamarátmi cestovať na Island, ale z viacerých dôvodov to nevyšlo. A tak sme si povedali, že musíme nájsť niečo iné, čím si to vynahradíme. Práve v ten deň, keď som kúpil letenky, sme sa mali s kamarátmi stretnúť. Zamýšľali sme sa nad Kanárskymi ostrovmi alebo niečím podobným, ale, bohužiaľ, kým som sa s nimi stihol stretnúť, našiel som výhodné letenky na Srí Lanku, a tak som im len smutne oznámil, že Kanáre nebudú, lebo idem na Srí Lanku.

Cestoval si tam sám?

Nie, to by som si asi netrúfol ísť sám do takejto relatívne ďalekej destinácie. Išiel som s kamarátom.

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Letenky a dopravu tam celkovo si ako riešil?

Ako som už spomínal, v ten deň bola práve akcia na letenky, dokonca to boli letenky z Bratislavy, čo bolo super, čiže potom som si našiel len správne dátumy, dohodol sa s kamarátom a za chvíľku som mal letenky potvrdené na maily. 

Čo sa týka dopravy, na Srí Lanke tak je viacero spôsobov. Niektorí ľudia si tam na celý pobyt objednajú šoféra, čo ich vozí všade, celý čas ako sú tam, ale čo ale vzhľadom na to, že cestujem dosť nízko nákladovo, nepripadalo do úvahy. Druhá možnosť je požičať si auto, lenže, kto bol už na Srí Lanke, tak vie, ako to tam s cestami funguje a naozaj tí šoféri sú veľmi šialení. Tam som si ja a ani môj kamarát netrúfli šoférovať, nehovoriac o tom, že sa tam šoféruje na opačnej strane ako tu. Takže nakoniec sme to museli riešiť verejnou dopravou – autobusmi alebo vlakmi. 

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Ako by si popísal túto krajinu? Čo ťa na nej najviac prekvapilo?

Čo ma najviac prekvapilo neviem, pretože mal som veľa o tejto krajine zistené predtým, ako som tam išiel. Ale naozaj ma veľmi milo prekvapilo, že väčšina ľudí je veľmi milá, nápomocná, a keď mohli, tak nám vždy vo všetkom pomohli. Naozaj, ľudia boli úžasní.

Aký najkrajší zážitok si odtiaľ odniesol?

Ako som teraz spomínal, tak hrozne milí ľudia. A čo sa týka samotných miest, ktoré som navštívil, tak určite to bol jeden horský vlak z mesta Kandy do Ella, ktorý sa ťahá až do nadmorskej výšky asi 1800 metrov nad morom. Ide sa okolo čajových plantáží a lesov až do pohorí. Kto vie, tak na Srí Lanke sa nezatvárajú dvere vo vlakoch ani autobusoch, takže postaviť sa do tých dverí, vystrčiť hlavu von a nasávať ten vzduch a atmosféru, tak to bol naozaj zážitok do konca života.

Na Srí Lanke si navštívil aj safari, čo všetko si tam videl?

Síce ma Srí Lanka už dlho lákala, ale z hlavy som nevedel povedať, koľko vecí sa tam nachádza. Vedel som, že sa tam pestujú čaje a žijú tam slony, čiže hneď ako som kúpil letenky bolo jasné, že chcem vidieť nejaké slony a najlepšie v ich prirodzenom prostredí, preto táto voľba safari. Vybaviť si cestu tam nie je žiadny problém. Ja som sa tam dostal dokonca dvakrát. Raz sme to riešili cez naše ubytovanie v jednom meste, druhýkrát sme to tiež vybavovali cez jedného pána, ktorého sme sa len opýtali v meste, že či by nám s tým vedel pomôcť. 

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Našim hlavným cieľom na safari boli v prvom rade slony, nakoľko na Srí Lanke ich žije doteraz veľké množstvo vo voľnej prírode. V Národnom parku Kaudulla sa nám podarilo vidieť početné stáda s mladými sloníkmi, aj samotárskych samcov, čo bolo naozaj úžasné. A čo sa týka druhého safari, to bolo v Národnom parku Kumana, kde bola nádej, že by sme mohli vidieť leoparda, nakoľko v tomto národnom parku žijú. Bohužiaľ sa nám nepošťastilo, čo bola smola. Ale opäť sme videli slonov, dokonca sme ich videli aj mimo národného parku po ceste tam, čo bolo ešte lepšie. Videli sme veľa vodných byvolov, krokodílov a rôzne ďalšie zvieratá.

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

K Srí Lanke bezpochyby patria aj opice. My sme mali skúsenosť, že hneď v prvý deň sme ich videli veľmi veľa, ako sme chodili po jednom meste. A ako sme sa druhý deň dostali na safari, kde boli znova a všade navôkol, kam ste sa pohli, boli sme nimi už presýtení. Samozrejme, opice boli super, prvý deň sme ich dlhú dobu sledovali, ako sa mláďatá hrajú s mamou a inak vymýšľajú, ale videli sme ich už toľkokrát, že na konci výletu to bolo už len také, že aha ďalšia opica...

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Ako by si opísal ich jedlo? 

Štipľavé! Naozaj, keď sa spomenie srílanské jedlo, tak všetko štipľavé. Či si chceš dať niečo vysmážané, alebo len oriešky, tak vždy to bude štipľavé. Videl som, ako si ľudia kúpili nejaké vysmážané cesto plnené mäsom a zajedajú to čili papričkou. Alebo keď si objednáš pražené arašidy, tak oni ti ich posypú s čili, takže to ich jedlo je naozaj všetko štipľavé. Ale musím povedať, že je naozaj dobré a veľmi mi tam chutilo.

Máš aj nejaké negatívne skúsenosti?

Na jednej strane ako som spomínal, že niektorí ľudia boli naozaj úžasní a veľmi nápomocní, tak na druhej strane, neboli takí. Asi najnegatívnejšie skúsenosti som mal práve s ľuďmi. Bolo ich málo, ale zanechá to na človeku negatívny dojem. Išlo hlavne o taxikárov, o ľudí, ktorí chceli na vás zarobiť tým, že vás odvezú, sľúbia vám úžasný výlet a podobne. Hneď na letisku je kopec taxikárov, ktorí vám ponúkajú najlepšie cesty a keď im poviete, že vy idete autobusom, tak vás ešte začnú klamať, že žiadny autobus odtiaľ nechodí, a že jediná možnosť je ísť taxíkom. Či je to na letisku alebo v meste, tak toto sú najmenej príjemné zážitky a skúsenosti, že naozaj ľudia chcú na vás aj zarobiť a budú vás aj klamať pokiaľ si nevyberiete ich služby, ktoré sú, samozrejme, veľmi predražené. Ale nechcem, aby to vyznelo, že ľudia sú tam zlí. Išlo o malé percento a väčšinou som sa tam stretol s príjemnými a veľmi nápomocnými ľuďmi, ktorí aj keď som im chcel dať nejaké „sprepitné“ za to, že nám pomohli, tak častokrát ani nechceli a povedali – „nechajte to tak, radšej dajte môjmu hotelu lepšie hodnotenie, komentár.“

Možno by som sem pridal ešte jednu skúsenosť, aj keď neviem, či sa o nej dá povedať, že bola negatívnou. Ale sú to hady. Nič sa mi nestalo, nebol som v nijakom ohrození, ale byť v neznámej krajine, ísť po ulici a vidieť dva metre pred sebou vyše metrového hada ako sa plazí, nie je nič príjemné. Človek toho hada nepozná a nevie ako to tam chodí, tak sa trochu zľakne. Nehovoriac o tom, že raz ako sme prechádzali mostom v rieke som zbadal hadiu hlavu, ktorá bola veľká asi ako ľudská dlaň, nechcem si predstaviť ako vyzeralo jeho telo. Nehovorím tým, že Srí Lanka je nejaká nebezpečná krajina. Nijaké podobné veci nám tam nehrozili, ani sme sa tam necítili v nebezpečí čo sa týka živočíchov, ani čo sa týka ľudí v rámci kriminality a podobne. 

Ak sa chcem pozrieť na zdravotnú bezpečnosť, tak síce sem nie sú povinné žiadne očkovania, ale odporúča sa očkovať na žltačku typu A a brušný týfus, hlavne ak chce človek cestovať takto po krajine a neplánuje stráviť celý čas v rezorte, tak je to naozaj dobré a netreba sa potom báť dať si street food na ulici, takže odporúčam, je to istota. Treba si aj dávať pozor nepiť vodu z vodovodu, ale radšej si kúpiť balenú vodu a takéto základné veci. 

Pred cestou sa nejako pripravuješ a zisťuješ si informácie o krajine? Ak áno kde?

Síce viem celkom veľa o jednotlivých krajinách, ale aj tak by som si nedovolil povedať, že viem o tom všetko a stačí mi to. Z vlastnej skúsenosti viem, že najlepším zdrojom informácií sú cestovateľské blogy, nakoľko ich píšu ľudia, ktorí tam boli, vyskúšali si to, vedia ako to tam funguje, vedia to popísať a naozaj tam vedia poradiť veľmi dobré tipy. Takže som hľadal takéto cestopisy a aj itineráre boli spravené na základe toho, ako cestovali iní ľudia. Čiže nejaké kombinácie ich ciest, plus som mal už pozreté ubytovanie aj dopravu ako tam funguje. Podľa mňa sú tieto cestovateľské blogy jedným z najlepších zdrojov pred cestou.

Čo sa týka nášho programu, ktorý som vymyslel podľa iných cestovateľských blogov, tak som ho nemohol vytvoriť úplne podľa mojich predstáv, pretože sme boli obmedzení faktorom, že mesiac predtým, ako sme tam my dorazili, boli v celej južnej časti Srí Lanky záplavy. Hneď ako sme prileteli nám jeden taxikár povedal, aby sme sa vyhýbali juhu krajiny. Preto sme sa do tejto oblasti ani nedostali a, samozrejme, veľa vecí tam bolo zatvorených. Treba sa prispôsobiť aj tomu, ako a kde je monzún na Srí Lanke, pretože patrí do monzúnovej oblasti. Ale Srí Lanka má v tom výhodu, že buď je monzún na východnej alebo na západnej polovici, a podľa toho si treba vybrať trasu výletu. My sme išli v tom čase, kedy bol na západe monzún, čiže sme sa viac orientovali na stred a východ krajiny. 

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Vrátil by si sa ešte späť na Srí Lanku? 

To je nevďačná otázka. Nie nevrátil, ale nechcem tým povedať, že sa mi na Srí Lanke nepáčilo, bol to jeden z najlepších výletov, aký som kedy absolvoval. Srí Lanka ma očarila, bolo to úžasné, lenže ja sa snažím navštíviť čo najviac krajín a vzhľadom na to, že času nie je až tak veľa a ani finančných možností nie je až toľko, tak sa nechcem vracať na miesta, na ktorých som už bol. Radšej sa zameriavam na nové destinácie a miesta, ktoré by som chcel navštíviť. 

Po ceste späť ste prestupovali v Dubaji, koľko ste tam strávili času?

Čo sa týka tohto prestupu, dá sa povedať, že som mal z istej časti šťastie, nakoľko ma Dubaj lákal. Strávili sme tam v podstate jedno poobedie. Prileteli sme okolo dvanástej a leteli sme už na druhý deň ráno. Stihli sme si pozrieť len centrum okolo Burdž chalífi, nákupného centra a spievajúcej fontány, ktorá bola veľký zážitok a naozaj to odporúčam. Dubaj ma síce nikdy až tak nelákal, ale hovoril som si, že keď do Dubaja tak v rámci nejakého prestupu, čo sa mi teraz aj podarilo. Preto chcem povedať, že Dubaj ma veľmi milo prekvapil, je to mesto, ktoré má úžasnú atmosféru a ešte by som sa tam rád niekedy vrátil a spoznal ho lepšie, pretože naozaj tých osemnásť hodín bolo na toto mesto málo.

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Exotická Srí Lanka: Cestou za slonmi a opicami

Kam máš namierené najbližšie?

Vzhľadom na to, že tento výlet sa konal v podstate takmer pred rokom tak nejaké výlety medzitým boli, ale čo sa týka najbližších vecí, tak v tejto chvíli hľadám ubytovanie v Toronte, nakoľko na konci júna letím s kamarátom do Spojených štátov amerických a navštívime aj Kanadu. Zameriame sa hlavne na New York a Toronto, ale čakajú nás aj Niagarské vodopády, čo bude taký desať dňový výlet. Cez leto ma ešte čaká vyše týždňová cesta do Číny s prestupmi v Kyjeve, čiže budeme mať čas trochu spoznať aj toto mesto, navštíviť Černobyľ. V auguste idem na pár dní do Ríma a to bude na dlhší čas asi všetko z mojich ciest ale dúfam, že ten čas nebude až taký dlhý.  

 

Foto: Marek