Fenomenálna Kuzminová! Slovensko má prvú medailu

V stíhacích pretekoch žien v biatlone na 10 kilometrov malo Slovensko dvojnásobné zastúpenie. Paulína Fialková vybiehala na trať z 11. miesta so stratou 51 sekúnd a Anastasia Kuzmniová z 13. priečky s mankom 54 sekúnd na vedúcu Nemku Dahlmeierovú.

Prvá menovaná nedokázala nadviazať na dobré výkony zo stíhacích pretekov. Naopak, excelentný výkon už od úvodu predvádzala Nasťa Kuzminová. Skvelým behom a sto percentnou prvou streľbou po prvej položke už svietilo jej meno na treťom mieste. Na druhú streleckú položku prichádzala slovenská reprezentantka už na druhom mieste. Raz netrafila, no keďže jeden terč nezostrelila ani Dahlmeierová, šance na víťazstvo boli stále otvorené.

Na piatom kilometri sa Kuzminová dokázala dostať pred Nemku, avšak tá sa jej držala a nedovolila jej vypracovať si náskok. Na tretej streľbe Kuzminová až dva razy nezabielila terčík, Dahlmeierová bola bezchybná. Po trestných okruhoch vybiehala rodáčka z ruského Ťumeňu opäť na druhom mieste, ale už s viac než pol minútovou stratou na vedúcu pretekárku. Jedenásť sekúnd na Kuzminovú strácala Češka Vítková.

Laura Dahlmeierová bola neomylná aj na poslednej streľbe, čo jej zabezpečilo prvé miesto. Nasťa raz minula a po trestnom kole vybiehala len pár stotín pred sekundy pred treťou Bescondovou. Obe pretekárky sa držali tesne pri sebe, čo vyvrcholilo až do záverečného šprintu, v ktorom bola rýchlejšia naša reprezentantka a vybojovala striebornú priečku. Získala tak pre Slovensko prvú medailu na tohtoročnej olympiáde.

„Áno! Teším sa,“ vykríkla radostne v rozhovore pre RTVS strieborná Kuzminová. „Ďakujem všetkým, na túto olympiádu som išla s tým, že chcem obhájiť zlato zo šprintu. Podarilo sa obhájiť striebro zo stíhačky z Vancouvru. Veľmi sa teším z dnešného výkonu. Všetkým vám ďakujem, že ste mi verili a že ste ma neprestali mať radi po šprinte, naozaj ďakujem. Držte palce aj naďalej. Nie je všetkým dňom koniec,“ vyhlásila pre RTVS Kuzminová.

FOTO: instagram / Anastasia Kuzminová