Kuchár z hotela Kempinski: Naše jedlá musia byť dokonale vyvážené

Matej Tuhý je dôkazom, že slovenská gastronómia má svetu čo ponúknuť. Sympatický Slovák si ide za svojím snom, neustále sa zlepšuje a pokrmy pripravuje pre hostí luxusného hotela na brehu Štrbského plesa. Zoznámte sa s Matejom - kuchárom v Grand Hotel Kempinski High Tatras.

Aké jedlá najčastejšie preferujú návštevníci v hoteli Kempinski?

Šéfkuchár, pod ktorého vedením pracujem, ma naučil, že ľudia si pamätajú najmä také chute z detstva, ktoré majú hlboko vryté do pamäti a radi sa k nim vracajú. Práve preto sa zameriavame na lokálne zdroje a suroviny a klasické slovenské jedlá pretvárame v modernom štýle 5-hviezdičkového hotela.

Líši sa výber jedál aj podľa národnosti hostí? Objednávajú si iné jedlá Česi a iné Nemci?

Či už ide o Slovákov, Čechov, Vietnamcov či Američanov, z detstva si každý z nás fixuje chute práve z tej oblasti, v ktorej žije. Vzhľadom na náročnosť našej klientely máme v ponuke zaradené aj kvalitné steaky pre širší okruh hostí, avšak vždy je to veľmi individuálne. Mnohí radi skúšajú nové veci, iní inklinujú k tradíciám.

Vidíte progres v oblasti preferencie zdravých jedál? Dávajú si dnes ľudia viac záležať na tom, čo konzumujú?

Čo sa týka našej kuchyne, jedlá musia byť dokonale vyvážené, čo sa týka chuti aj nutričnej hodnoty. Hostia k nám chodia pre gastronomický zážitok a my im ponúkame len tie najlepšie suroviny. V menu Grand Restaurant máme zaradené aj zdravé ľahšie jedlá, ako šaláty, či pstruha s quinou. Ale hostia sa chcú hlavne dobre najesť a potešiť všetky svoje zmysly.

Aký máte názor na dnes rozšírené trendy vegetariánstva a vegánstva? Musí sa aj vaša hotelová kuchyňa prispôsobovať týmto trendom?

Každý z nás je iný, a preto rešpektujem aj každého osobné presvedčenie, akým smerom sa vydá. Neodsudzujem vegetariánsky či vegánsky spôsob stravovania. Našim hosťom sa snažíme vyhovieť v akýchkoľvek špecifických požiadavkách na kuchyňu.

Je podľa vás v dobe rozšírených fastfoodov a streetfoodov náročné stravovať sa zdravo?

Nepochybujem, že v dnešnej dobe je obrovské a veľmi pestré spektrum výberu jedál. Mnohé fastfoody a streetfoody sú špecificky zamerané na jednotlivé skupiny stravujúcich sa, či už ide o vegetariána, vegána, milovníka rezňov, hamburgerov alebo morských plodov. Skôr si myslím, že celá „problematika" stravovania sa Slovákov je výhradne o presvedčení ľudí a o tom, čo chcú. Možnosť výberu je veľká. (úsmev)

Keby ste mohli, aké jedlo by ste do jedálnička zaradili vy osobne?

Ja osobne mám rád trochu náročnejší štýl kuchyne, a to sa odzrkadľuje aj na mojej tvorbe. Jedno z jedál, na ktoré som hrdý a pri tvorbe ktorého som stál, sa minulú jeseň dostalo do večerného menu hotela. Bol to chrbát z daniela, pyré s elementmi z čierneho koreňa, s plátkami čiernej hľuzovky, baby hlivou kráľovskou infúzovanou kôprovým maslom a penou z ihličia.

Pre koho významného ste už varili?

Pre mňa je to určite moja mama, otec, priateľka a rodina. To sú jednoducho najvýznamnejší ľudia, ktorí ma podporujú v mojom sne ,,byť čo najlepší". Ak ste však mali na mysli verejne známu osobnosť, veľmi často nás navštevujú ľudia zo šoubiznisu, či už toho slovenského alebo svetového. Je veľká česť a zároveň aj zodpovednosť, keď viete, že jedlo, ktoré práve prešlo vašimi rukami, o chvíľu ochutná prezident alebo hviezda svetového formátu ako Bryan Adams. Poviem vám však úprimne, či už ide o celebrity alebo kohokoľvek iného, pre toho, kto si vie vychutnať dobré jedlo, navarím vždy veľmi rád. (úsmev)

 

Foto: Grand Hotel Kempinski High Tatras