Máš len jeden život. Prosím, nevzdávaj sa ho

Ak si niekto zlomí ruku, nevidíme na tom nič nezvyčajné a s radosťou sa mu podpíšeme na sadru. No ak niekto trpí na srdci a duši, zatvárame pred tým oči. To prejde." Nie, pokiaľ nepodáme pomocnú ruku. Inak to dokáže vyústiť až do samovraždy.

Samovražda. Už dávno nie je len záležitosťou známych osobností, ktoré sa nedokázali vyrovnať so slávou. Sú jej plné noviny, televízia. Každú chvíľu môže niekomu zísť na um myšlienka, vziať si život a mnoho z nich túto myšlienku, bohužiaľ, aj pretaví do skutočnosti.

Keď som minule pred bratom spomenula niečo v súvislosti so samovraždou, povedal mi, či mi šibe. Čo ja viem, možno áno. Lenže samovražda je vážna a veľmi aktuálna téma. Nie je správne pozerať sa na ňu pomedzi prsty a tváriť sa, že sa nás netýka, že nič také neexistuje. Ak niekto v tvojom okolí nad ňou uvažuje, či už v teoretickej alebo praktickej rovine, otázka: „Šibe ti?!" mu nepomôže. Vravíš, že nevieš, či sa niekto taký nachádza v tvojej blízkosti? Existuje niekoľko príznakov, podľa ktorých to jednoducho zistíš, a ak sa tvoje obavy ukážu ako opodstatnené, neváhaj, nečakaj. Pomôž.

1. Rozprávanie o smrti 

Asi najdôležitejší a najneprehliadnuteľný signál. Pokiaľ má daný človek sklon hovoriť o smrti častejšie, než ti pripadá normálne, je namieste zbystriť pozornosť. 

2. Stravovacie návyky

Prejavujú sa dvojako: buď stratou chuti do jedla alebo jeho nadmernou konzumáciou. Je dobre známe, že rovnako sa správajú aj ľudia trpaci depresiou. 

Máš len jeden život. Prosím, nevzdávaj sa ho

3. Zmena správania

Strata záujmu o obľúbené aktivity, o priateľov, školu... Už sa s vami ani nezasmeje na dobrom vtipe, chodí do školy nepripravený, na nič sa nevie sústrediť, všetko mu začína byť ukradnuté. Rozhodne nad tým nemávni rukou.

4. Znížené sebavedomie, pasivita

Ak má niekto nízke sebavedomie, sprievodnými znakmi sú zvyčajne pocity menejcennosti, sebanenávisť, sebaobviňovanie. „Nik ma skutočne nemá rád a nik ma nepotrebuje. Som nanič. Neznášam sa. Som neschopný."

5. Preddispozície

Je možné, že môže mať od narodenia melancholickú povahu, to však nie je dôvodom na bagatelizovanie situácie. Takýto človek nedokáže vyjadriť svoje pocity len tak sám od seba. Nie, ani pred kamarátom. Musíš sa pýtať, zaujímať sa o to, ako sa má, ako sa cíti. Nie je nič horšie, ako začať sa vysmievať a tváriť sa, že to nič nie je. 

Ak niekto z tvojich blízkych či známych spĺňa predchádzajúce body, otvor lepšie oči a poskytni mu pomoc. Teraz. Potom môže byť neskoro. V prípade, že si to ty sám a v tomto článku si sa spoznal, zdôver sa. Komukoľvek, komu veríš a môžeš si byť istý, že ťa pochopí. Podeľ sa o svoj problém. Nenechaj ho prerásť v niečo, čomu už nebudeš vedieť zabrániť. Máš len jeden život. Možno nie je dokonalý, je však TVOJ. Nevzdaj sa ho. 

 

Foto: Pexels