V ktorých prírodných kúpaliskách je kúpanie bezpečné?

Leto nemusíte stráviť iba pri mori alebo v bazéne! Na Slovensku máme desiatky vodných plôch, ktoré sú vhodné na osvieženie sa alebo na kúpanie. Prinášame vám návod, ako zistíte, že je voda v nich zdravotne nezávadná.

Hygienici pravidelne sledujú vybrané vodné plochy a prírodné kúpaliská a uverejňujú informácie o stave vody v nich. Na svojej oficiálnej webovej stránke pritom upozorňujú, že pred samotným kúpaním sa by sme si vždy mali dať pozor na to, „či nie je voda príliš zakalená, nepriehľadná, či nevytvára penu, alebo zelenú kašu.” Podľa hygienikov by nás mala odradiť aj zapáchajúca naplavenina na plážach a skontrolovať by sme mali aj okolie vodnej plochy.

O tom, ktoré vodné plochy sú na kúpanie vhodné, sa môžete počas letnej sezóny presvedčiť na webovej stránke vodanakupanie.sazp.sk. Hygienici na nej pravidelne aktualizujú výsledky svojich sledovaní a rozborov, aj prípadné varovania.

Majte však na pamäti, že aj ak sa rozhodnete v prírodnej vode okúpať, mali by ste sa po tom vždy osprchovať a prezliecť do suchého oblečenia. Ak zostanete dlhšie v mokrých plavkách v chladnejšom počasí, môžete na to doplatiť gynekologickými a urologickými ťažkosťam. Prírodné vodné plochy by ste navyše mali navštíviť iba ak ste zdravý človek s normálnou imunitou a neporušenou pokožkou, upozorňujú hygienici.

 

Foto: Študentské noviny