Zvolia si dnes Rakúšania nového prezidenta? Alebo budú ďalšie voľby?

Dvaja úplne rozdielni kandidáti a teda dva odlišné volebné tábory. V tomto duchu sa nesú dnešné prezidentské voľby v Rakúsku. Rakúšania už ale rozhodli, odhlasovali a teraz čakajú na priebežné výsledky. Oficiálne by mali zaznieť v pondelok večer, najneskôr v utorok.

 

Bellen vs. Hofer

V druhom kole prezidentských volieb sa proti sebe postavili 72-ročný Alexander Van der Bellen,  nezávislý kandidát. Podporu získal v strane Zelených, je teda ekologicky zameraný, proeurópsky, a na rozdiel od svojho súpera, podporuje pomoc utečencom. O 27 rokov mladšieho pravicového populistu Norberta Hofera nominovala Slobodná strana Rakúska. Hofer často zdôrazňuje bezpečnosť tejto krajiny, a preto je proti prijímaniu ďalších utečencov. Verí, že vďaka Trumpovi sa zlepšia vzťahy s Ruskom.

 

Vyjde to tentoraz?

Druhé kolo rakúskych prezidentských volieb sa konalo už pred pár mesiacmi, presnejšie 22. mája. Vyhral Alexander Van der Bellen, ale Rakúsky ústavný súd výsledok zrušil. Niektoré hlasy boli spočítané predčasne, dokonca aj osobami, ktoré na to nemali oprávnenie. Rakúšania mali teda opakovane voliť už 2. októbra, no vláda musela termín posunúť na dnes pre problémy s obálkami.

 

Facebook alebo holokaust? Čo upúta najviac?

Hofer si rovnako ako novozvolený americký prezident Donald Trump získava svojich priaznivcov pomocou sociálnych sietí. Aj keď Trumpovou silnou stránkou bol hlavne Twitter, Hofer sa rozhodol siahnuť po Facebooku. Má na ňom viac fanúšikov, ako jeho protikandidát. Ten si ale získal mnoho voličov vďaka YouTube. Uverejnil na ňom video s 89-ročnou Gertrude, ktorá prežila koncentračný tábor v Osvienčime.

 

Nikto netuší ako tieto voľby skončia. Po odsúhlasení Brexitu, vstupe ĽSNS do parlamentu a zvolení Trumpa, je už možné, že vyhrá aj pravicovo orientovaný Hofer. Rovnako je aj pravdepodobne, že si zajtra zapneme správy a uvidíme veľký titulok: „Vyhral Bellen.“

 

Foto: Pixabay