Deň narcisov: zajtra môžete prispieť na liečbu onkologických pacientov

Opäť budeme mať príležitosť prispieť do zbierky Ligy proti rakovine a pripnutím narcisu tak vyjadriť podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. 22. ročník Dňa narcisov sa uskutoční už tento piatok.

V tento jediný deň vyjde do miest a obcí po celej krajine takmer 16 000 dobrovoľníkov, ktorí budú zbierať ľubovoľné finančné príspevky pre onkologických pacientov. Na Slovensku pribudne každoročne 34 000 ľudí s diagnózou rakovina. Liga proti rakovine už 28 rokov pomáha onkologickým pacientom,“ uvádza na webovej stránke Liga proti rakovine.

„Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky dobrovoľníkov Dňa narcisov zároveň pomôžete vyzbierať finančné prostriedky na konkrétnu praktickú pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám na celom Slovensku,“ doplňuje.

Ako spoznáte dobrovoľníkov?

Dobrovoľníci budú mať oblečené tyrkysové tričko s logom Ligy proti rakovine na chrbte. Spoznáme ich aj podľa identifikátora na ľavej strane prednej časti trička. Bude na ňom nápis „DOBROVOĽNÍK DN 2018“ a číslo dobrovoľníka. Narcisy budú žltej farby s jemným oranžovým stredom a so zeleným papierovým štítkom, na ktorom bude napísane „22. ročník“ a rok „2018“. Dobrovoľníka budeme môcť rozpoznať aj podľa papierovej pokladničky tmavožltej farby s bielo – modrou potlačou opatrenou textom – Deň narcisov, 13.4.2018, #chcempomahat, a číslom registrácie zbierky, vydaným Ministerstvom vnútra SR. Každá pokladnička bude prelepená modrými ochrannými nálepkami so žltým nápisom Deň narcisov. Okrem toho sa na každej pokladničke nachádza logo Ligy proti rakovine a číslo pokladničky.

Ako budú využité vyzbierané peniaze?

„Finančné prostriedky vyzbierané počas Dňa narcisov použijeme na realizáciu dlhoročných psychosociálnych projektov, ktoré sú určené na priamu pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám,“ vysvetľuje Liga proti rakovine a zároveň dodáva, že k nim patria bezplatná Onkoporadňa, sieť psychológov – bezplatné poradenstvo, rodinná týždňovka, relaxačné pobyty pre pacientov, ubytovacie zariadenia pre rodičov detí liečených na rakovinu, jednorazový finančný príspevok v hmotnej núdzi a pod. „Z výnosu Dňa narcisov pravidelne podporujeme aj aktivity v oblasti prevencie a informovanosti verejnosti o predchádzaní onkologickým ochoreniam. V neposlednom rade prispievame na nevyhnutné materiálne a prístrojové vybavenie nemocničným, zdravotníckym zariadeniam, paliatívnym oddeleniam, hospicom; finančne podporujeme i menšie občianske združenia či výskum v oblasti onkológie.“ 

Ako môžeme ešte prispieť?

Ak náhodou nestretnete žiadneho dobrovoľníka alebo nebudete mate pri sebe žiadnu hotovosť, tak môžete prispieť aj zaslaním ľubovoľnej SMS v hodnote 3 € na číslo 848 do 20.4.2018. Vami zvolenú sumu môžete poslať „aj priamo na účet Dňa narcisov SK09 0900 0000 0054 5454 5454“ do 20.4.2018. Ale aj kúpou ponožiek Fusakle s motívom narcisov. 

 

Foto: studentskeNoviny.sk