Chrípka opäť útočí, nepodceňujme ju a dopĺňajme vitamíny

Letné mesiace vystriedalo premenlivé počasie a táto zmena teploty nenechala za sebou dlho čakať. Čakárne lekárov sa pomaly napĺňajú, čo je jasným znamením, že chrípková sezóna sa už začala. Potvrdil to aj Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý zároveň upozornil, že chrípková sezóna potrvá do konca apríla, a preto máme posilňovať obranyschopnosť nášho organizmu dopĺňaním vitamínov. 

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZSR) tiež odporúča, aby sme dbali na dôkladné umývanie rúk, pravidelný pohyb, dodržiavanie zásady prevencie na verejných priestranstvách, na pracoviskách, vo výchovno-vzdelávacích zariadeniach a doma. 

Veľa vitamínu C

Obranyschopnosť organizmu môžeme cez chrípkovú sezónu podporiť zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B – komplexu. Získame ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Na vitamín C je bohatá najmä paprika, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel a kapusta. Na posilnenie celkovej odolnosti organizmu sa tiež odporúča udržiavať sa v dobrej fyzickej kondícii v podobe cvičenia a každodenného pobytu na čerstvom vzduchu. Dôležitý je dostatok spánku, otužovanie a obliekanie sa primerane počasiu.

Chrípka opäť útočí, nepodceňujme ju a dopĺňajme vitamíny

Dbať na čistotu rúk

Ku chrípke sa môžeme dostať tak rýchlo, že ani nebudeme vedieť ako. K prenosu ochorenia môže dôjsť, ak sa po chorej osobe dotkneme držiaka v MHD, nákupného košíka či kľučky, preto je podstatné umývať si ruky čo najčastejšie, aj po použití jednorazovej vreckovky. Netreba sa báť použiť teplú vodu a mydlo. V prípade núdze vedia poslúžiť aj dezinfekčné gély na alkoholovej báze. ÚVZSR odporúča pri mydlení rúk nevynechajte žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj za nechtami. Po dôkladnom opláchnutí máme použiť jednorazovú utierku alebo čistý uterák. 

„Dôkladným umývaním rúk zabraňujeme riziku prenosu rôznych chorôb, vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení a žltačky typu A. Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín, na hladkých (neporéznych) povrchoch je to dokonca 24 až 48 hodín. Vzhľadom na tieto fakty patrí umývanie rúk medzi základné formy prevencie chrípky,“ povedal Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

Hlavný hygienik ďalej zdôraznil, že vírus chrípky prežije v prachu a v izbovej teplote i niekoľko dní. V domácnosti sa preto počas chrípkovej sezóny odporúča upratovanie „navlhko“, teda s použitím dezinfekčných prostriedkov s obsahom chlóru, glutaraldehydu, peroxozlúčeniny, chlóhexidínu či jódu.

Treba aj vetrať

V čase chrípkovej sezóny by sme mali v miestnostiach na pracovisku, v školách a doma pravidelne nárazovo vetrať. Taktiež by sme sa mali vyhýbať uzavretým priestorom s vyššou koncentráciou ľudí a mali by sme kýchať a kašlať do jednorazových vreckoviek, ktoré po použití zahodíme do koša. 

Chrípku treba vyležať, nie prechodiť

Chrípka sa často zamenia so silným prechladnutím, následkom čoho liečbu i návštevu lekára podceníme v domnienke, že nám postačí samoliečba bez odborného dohľadu. „Neraz sme svedkami, že mnohí s kašľom, bolesťami hrdla a častokrát aj so zvýšenou teplotou či horúčkou sa pohybujú po vonku, v obchodoch, cestujú v dopravných prostriedkoch, chodia do práce či školy a navštevujú rôzne spoločenské podujatia. Škodia tým nielen okoliu v podobe rizika ohrozenia zdravia, ale aj sebe. Chorobu je potrebné vyležať doma na lôžku a je dôležité riadiť sa v liečbe pokynmi ošetrujúceho lekára. Klinický stav ochorenia sa bez liečby pod dohľadom odborníka môže skomplikovať,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ako sa prejavuje chrípka?

Chrípka má náhly nástup príznakov z plného zdravia, je sprevádzaná vysokou teplotou. Typickým úvodným príznakom je bolesť kĺbov a svalov, silná bolesť hlavy. Chrípka sa prejavuje suchým a dráždivým kašľom, často sa objavuje zimnica a triaška. Po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do 2 až 4 týždňov od prvých príznakov. Chrípka je vírusové ochorenie, a preto sa nelieči antibiotikami. Jej liečba spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy a proti zápalu dýchacích ciest. Treba si dopriať veľa spánku a teplého čaju.

Chrípka opäť útočí, nepodceňujme ju a dopĺňajme vitamíny

Prechladnutie nevzniká náhle z plného zdravia a triaškou a nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a svalov. Typickými úvodnými príznakmi sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo. K úplnému uzdraveniu môže dôjsť aj po niekoľkých dňoch od prvých príznakov prechladnutia. Pri ľahkých príznakoch ochorenia sa stačí zdržiavať doma pár dní v domácom prostredí a piť veľa teplého čaju a užívať voľne dostupné lieky, ktoré odporučí lekárnik. Pokiaľ ochorenie trvá dlhšie ako 3 dni a klinický stav sa zhoršuje, je potrebné navštíviť ošetrujúceho lekára. Pri respiračných ochoreniach spôsobených baktériami, lekár rozhodne o potrebe podávať antibiotiká.