Nekupujte si cestovný lístok, stačí vám platný vodičák

V týchto dňoch môžete cestovať po Bratislave zadarmo bez cestovného lístka, stačí mať pri sebe len platný vodičský preukaz. Viete prečo? Hlavné mesto sa aj tento rok zapojilo do Európskeho týždňa mobility (ETM). Jeho hlavnou myšlienkou je pripomenutie využitia alternatívnych spôsobov dopravy v meste.

V rámci podpory využitia alternatívnych spôsobov dopravy v meste môžu vodiči osobných motorových vozidiel do 22. septembra cestovať bezplatne vo vozidlách MHD. „Stačí sa preukázať platným vodičským preukazom vydaným v ktoromkoľvek štáte Európskej únie. Bezplatná preprava bude platná len na denných linkách MHD vo vozidlách Dopravného podniku Bratislava, v rámci mesta Bratislava (zóna 100 + 101). Na linkách 801, 901, nočných linkách a na linke č. 37 mimo zón 100 a 101 bude platiť štandardná tarifa,“ vysvetlil Dopravný podnik Bratislava na svojej internetovej stránke.

Dopravný podnik zároveň pripomína, že ju nutné mať platný vodičský preukaz pri sebe. „Dodatočné preukazovanie nebude uznané. Nárok na bezplatnú prepravu počas ETM nie je zadefinovaný v Prepravnom poriadku IDS BK, preto cestujúcemu nevznikne nárok na vrátenie cestovného za nevyužitý alebo čiastočne využitý predplatný cestovný lístok,“ dopĺňa.

Súčasťou ETM budú aj sprievodné aktivity. Budete môcť využiť napríklad projekt up City! na Námestí SNP, ale aj klasické mestské bicykle, cargo bicykle, elektrické bicykle či elektrokolobežku.  Ako uvádza Dopravný podnik Bratislava, nebudú sa nudiť ani tí najmenší: „Do ETM sa už tradične zapojí aj Mestská polícia, ktorá deťom materských škôl pripravila dopravný kurz pre deti na dopravnom ihrisku.“

Zdroj: dpb.sk

Foto: studentskeNoviny.sk