Badián, inak nazývaný aj hviezdicový aníz alebo čínsky aníz, je nenápadnou súčasťou množstva vianočných pokrmov. Toto čínske korenie je veľmi aromatické, preto sa nám spája najmä s najkrajšími sviatkami roka. Využiť ho však môžeme stále!
Badián je obľúbený pre svoje dokonalé upokojujúce a relaxačné účinky. Pozitívne pôsobí na nervy a pomáha tiež stlmiť stres a celkové vypätie. Ak si ho doprajete večer, vedzte, že váš spánok bude pokojný a pre telo veľmi prínosný. Zistilo sa tiež, že badián má afrodiziakálne účinky a dosiahnuť orgazmus je vďaka nemu hračka.
Veľkým pomocníkom je tiež pri kŕčoch, najmä pri bolestiach brucha. Čaj pripravený z tejto koreniny navyše pomôže odstrániť aj zápchu a dokáže stimulovať črevá. V niektorých krajinách badián dokonca využívajú ako digestív - žujú ho po jedle, aby upokojili žalúdok. Využíva sa aj pre svoje močopudné účinky.
U nás sa najčastejšie používa v období Vianoc, pridávame ho do perníčkov alebo do punču. Pôvodne je to však ázijské korenie a vo svete má široké využitie. Používa sa ako súčasť marinád na kuracie alebo hoväzdie mäso, alebo ako súčasť silne aromatických omáčok.
Foto: Pixabay