5 rád, ktoré vám pomôžu pri zajtrajších maturitách

Prvú časť písomných maturít majú stredoškoláci už za sebou, ale tým sa to pre nich ešte nekončí. Maturanti sa budú musieť popasovať s testom a slohom z anglického jazyka, niektorí aj s testom z matematiky či maďarského jazyk. Verím, že ste slovenčinu zvládli, a preto si to nemôžete pokaziť angličtinou.

Poučme sa z chýb druhých

Minuloročný maturanti sa pri slohu z angličtiny nechali, nazvime to, nachytať. Namiesto o sviatkoch, totižto napísali sloh o prázdninách. Tento omyl spôsobil starosti nejednému z nich. Nemienim teraz rozoberať, či boli za to vinní oni alebo Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ale chcem, aby stredoškoláci najprv poriadne porozmýšľali a až potom konali. Aj pri samotných zadaniach.

Žiaden stres

Viem, ľahko sa to hovorí, ale prevedenie v praxi je už náročnejšie. Ale je to jedna zo základných rád každého, kto si už prešiel maturitou. Svetoznáme pomenovanie „skúška dospelosti“ vyvoláva síce obavy, ale verte, že pravá skúška vás čaká, až keď z tej školy vyjdete, tak si nespôsobujte vrásky. Zajtra si kúpte čokoládu, posaďte sa za lavicu, poriadne sa nadýchnite, samozrejme, vydýchnite, uvoľnite sa, usmejte sa (budete šťastní, aj keď nie ste - potvrdené) a začnite písať.

Nesnažte sa testu zbaviť čím skôr

To, že test odovzdáte ako prvý, vám body nepridá. Ani pusu na čelo od nikoho nedostanete. Chápem, že to chcete mať čím skôr za sebou, ale tentokrát treba zabojovať. Prejdite si všetko ešte raz, skontrolujte, či ste sa nepomýlili pri opisovaní písmeniek a až potom odovzdajte.

Príliš nešpekulujte

Ak vám intuícia vraví, že táto odpoveď je správna, tak väčšinou je to pravda. Áno, pouvažujte nad inými možnosťami, ale určite sa na to nepozerajte zo sto ďalších uhlov. Môžete sa ľahko dopliesť a potom si neodpustíte, že ste vybrali tú nesprávnu odpoveď.

Najlepšia rada na záver

Sme veľmi vďační, že ste naši čitatelia, ale pre dnes to už stačilo. Vypnite si internet, rovnako aj dáta na mobile, spravte si niečo na jedenie, ľahnite si do postele a pustite si film. Určite nerozmýšľajte nad učením až do rána. Zajtra potrebujete byť vyspaní a koncentrovaní.

VEĽA ŠŤASTIA PRAJEME