Aj vás už nudí táto doba, v ktorej sa všetci niekde náhlia? Čo tak si vyhradiť trošku času na oddych? Možno na čítanie?

Smartfóny, notebooky, herné konzoly... Všade, kde sa pozriete, všade sama technológia. Každý sa ponáhľa, aby ušetril čo najviac času, aby potom mohol tráviť zvyšok dňa surfovaním po internete a riešením pracovných záležitostí. Čo tak na chvíľku spomaliť?

Nemožné? Skoro. Ľudia sú ustavične uponáhľaní. Náhlia sa do práce, do školy, domov, aby pokračovali v zaužívanom stereotype. Je pre nich veľmi ťažké na chvíľku zastať, podeliť sa o kúsok času s niekým (alebo niečím) neznámym. Chcú mať vždy všetko naraz a bolo by čo najlepšie, ak by to bolo hneď. Zo životov sa vytratila pohoda pri káve a knihe. Veď priznajme si, kto z vás si sadne do kaviarne a buď vypije kávu príliš rýchlo, alebo ju pije pomaly a počas toho sa „hrá" na telefóne alebo notebooku? Určite spadáte aspoň do jednej kategórie (teda pokiaľ nie ste knihomoľ). Ale čo tak si vyhradiť chvíľku času pre seba a aspoň na chvíľku sa zastaviť?

Je všeobecne známe, že ľudia s nástupom technológie prestali čítať. Už to nie je ten krásny zážitok z prečítanej knihy, ktorý ľudí poteší. S nástupom technológie sa ľudia prestali zamýšľať nad tým, čo robia, ako konajú. Všetko robia automaticky. Je pre nich nesmierne ťažké vyhradiť si vo svojom „diári“ chvíľku času na čítanie, pretože im to príde zbytočné. No technológia myslí aj na toto. Počuli ste už o audioknihách ?

Audioknihy sú nahovorené knihy, ktoré si môžete kúpiť, alebo zadarmo vypočuť na internete, napr. na Youtube. Veľa ľudí sa sťažuje, že nemá „chuť“ si po náročnom dni v práci, v škole, trápiť zrak a čítať. Audioknihy budete len jednoducho počúvať. Síce trvajú zväčša okolo 7 hodín, koncentrácia je dosť náročná, ale ak vás kniha, v tomto prípade audiokniha, zaujme, tak nie je s tým problém.

Knižný svet je bohatý na rôzne žánre. Psychologické romány, horory, trilery, romány, detektívky, romány o problémoch dospievajúcej mládeže, učebnice, motivačné knihy...  Je len na vás, čo vás zaujme.

Veľa ľudí si však povie, načo čítať, resp. vypočuť si knihu, keď si môžem pozrieť film? Áno, pozrieť si film je o veľa jednoduchšie, ako prečítať knihu a venovať jej pol dňa, keďže filmu trvá nanajvýš 2 hodiny. No lenže pri knihe sa rozvíja vaša koncentrácia, vaše mozgové bunky. Počas čítania môžete pomocou vašej fantázie, aby si predstavila vzhľad postáv, môžete nazrieť do ich hláv, vytvoriť si miesto a vizualizovať si dej podľa VAŠICH predstáv.

Aj vás už nudí táto doba, v ktorej sa všetci niekde náhlia? Čo tak si vyhradiť trošku času na oddych? Možno na čítanie?

Knihy vám taktiež pomáhajú zlepšiť gramatiku, vyjadrovanie, i keď aj v literatúre nájdete brakovú literatúru, v ktorej sa nachádza veľa chýb, ale nie je ich veľa. Síce počúvaním audiokníh si nebudete vylepšovať gramatiku, ale schopnosť vyjadrovania si určite všimnete.

Taktiež vám knihy pomáhajú pochopiť druhých ľudí, keďže autori netvoria postavy podľa nejakej šablóny, ale vymýšľajú rôzne typy osobností, ktoré majú rôzne názory a myšlienky. Možno sa v niektorej postave nájdete a zistíte, čo je vo vás „zle“.

Čítaním nielenže pochopíte druhých, stanete sa empatickým, ale takisto môžete lepšie pochopiť seba, uvedomiť si, že žijete iba jeden život a neoplatí sa ponáhľať a trápiť sa kvôli banalitám. Život treba žiť naplno, čas je len niečo, čo jednoducho existuje, no my ho nezmeníme, ani si neprivlastníme.  Nedokážeme si zobrať kúsok času. Zbytočne sa budeme náhliť, treba si užívať každý okamih nášho života, pretože ten jediný okamih nastáva práve v tejto chvíli a už sa viac opakovať nebude, už nikdy nebude taký výnimočný, ako je teraz.

A preto si treba vyhradiť chvíľku pre seba. Prekonať sa a možno objaviť aj knižný svet, ktorý je pre mnohých tak vzdialený. Knihy nie sú len vecou, ktorú si kúpite v kníhkupectve, sú samostatne žijúce príbehy v našich hlavách. Je len na nás, aby tieto príbehy aspoň na chvíľku ožili. Veď nie nadarmo sa hovorí, že človek, ktorý číta, prežije aj tisíc životov a ten, ktorý nie, tak len jeden.

 

Foto: weheartit.com, Pexels