Sebastian Fitzek – BALÍK: Kniha, ktorá vám nedá spať

Emma, uznávaná psychiatrička, ako jediná prežila útok „Holiča", vraha, ktorý svojim obetiam oholí vlasy a zavraždí ich. Trpí však paranojou a je v neustálom strachu, že sa po ňu Holič vráti a svoj čin dokoná. Nedokáže vyjsť zo svojho domu a jediní, koho vo svojej prítomnosti strpí, sú jej manžel a pes. Avšak vo chvíli, kedy ju poštár požiada, aby prebrala balík pre neznámeho suseda, sa jej život obráti naruby a spustí sa druhá vlna pekla v jej živote.

Kniha Balík sa oprávnene radí medzi psychologické trilery. Zahráva sa s pocitmi a myšlienkami psychicky chorej psychiatričky. Autor čitateľov už od samého začiatku drží v napätí. Poznáte ten pocit, kedy si chcete niekedy jednoducho oddýchnuť? Tak to v tejto knihe nečakajte. Len čo dovolíte, aby vám srdce aspoň na chvíľku spomalilo, Sebastian Fitzek vás vrhne do ďalšej akcie a vy podstúpite ďalšiu skúšku nervov.

Hlavná hrdinka kvôli svojej paranoji trpí silnými halucináciami, a preto si nemôžete byť nikdy istí či to, čo sa deje je skutočnosťou alebo len výplodom jej veľkej predstavivosti. Nemusíte sa báť zbytočného naťahovania scén ani „omáčok" či siahodlhých opisov. Úprimne ani ja ich nemám veľmi rada. Na čo sa však môžete tešiť je stála gradácia deja a napätia.

Myslíte si, že ste odhalili, kto je Holič? Verte mi, ste poriadne ďaleko od pravdy a autor vás o tom presvedčí, ako inak, ďalšou skúškou vašich nervov. Nie len autor, ale aj prekladateľka Elena Diamantová, sa však postarajú o to, aby ste knihu nepustili z ruky až do úplného konca.

A nie veľmi podstatný detail, ktorý by mal byť pravdepodobne na začiatku, no ja ho spomínam takmer na konci, je dokonalá obálka, s ktorou to jednoducho vyhrali na plnej čiare. Veď kto by nechcel v knižnici knihu, ktorá vyzerá ako skutočný balík s kartónu, potiahnutý hnedým papierom? Takým, aký dostanete v každom papiernictve alebo na pošte. Navyše takým, aký nechá nevinný poštár u Emmy.

Za mňa knihu beriem všetkými piatimi a určite sa k nej ešte niekedy vrátim. Ak máte radi trilery, z ktorých vám bude tuhnúť krv v žilách, určite po nej chmatnite.

 

Foto: madameklappentext.de