Biatlonistka Ivona Fialková: Robila som množstvo chýb, ale ukázala som, že na to mám

Zo slovenských biatlonistiek najviac zarezonovali Anastasia Kuzminová a Paulína Fialková. Okrem nich sa však v Pjongčangu predstavili aj Terézia Poliaková a Ivona Fialková. Práve mladšiu sestru Paulíny, 23-ročnú Ivonu sme po príchode vyspovedali.

Ako hodnotíte olympiádu?

Keď sa na to spätne pozriem, musím povedať, že je to veľká škola do života a veľká skúsenosť. Začala sa pre mňa smolnejšie, ale vygradovalo to a skončila veľmi dobrým výsledkom. Som rada, že sme olympiádu ukončili piatym miestom v ženskej štafete. Mám len pozitívne pocity a veľa skúseností do ďalšej kariéry.

Po spomínanej štafete vás chválila Anastasia Kuzminová. Potešilo to?

S Nasťou som sa o tom ani nerozprávala a ani som nič nepočula. Boli sme v zhone z balenia, cestovania. Veľmi sa teším, keď si štafetu pozriem v repríze. Každý v nej na svojom úseku odviedol brilantnú robotu. Ten posledný úsek bol ťažký, vždy je ťažký. Máte z toho o to väčší stres, keď to baby pred vami zvládli a je to už len na vás. Štafeta bola veľmi vyrovnaná, o prvom až desiatom mieste rozhodovala posledná streľba. Som rada, že som to zvládla, najmä po mentálnej stránke.

Biatlonistka Ivona Fialková: Robila som množstvo chýb, ale ukázala som, že na to mám

Musela ste byť po nevydarenej streľbe Paulíny v zmiešanej štafete pre ňu veľkou oporou?

Taký pretek príde u niekoho raz za kariéru, u niekoho vôbec. Musíte sa s tým vyrovnať, taký je šport, taký je život. Rozobrali sme to, povedali si, kde bola chyba, ako ísť ďalej. Snažila som sa jej pomôcť a naladiť ju na ďalšiu štafetu tak, aby to zvládla. Veľmi som jej držala palce, aby ukázala, že to bol len jeden chybný krok. To sa jej aj podarilo.

Ako hodnotíte vaše ďalšie vystúpenia?

V šprinte som neurobila žiadnu chybu, pripravovala som sa naň najzodpovednejšie. Počas streľby však prišiel silný nárazový vietor, ktorý bol typický pre celú olympiádu, pri ktorom som nemala šancu. Z mojej stránky mi vyšiel, ale nevyšiel mi, čo sa týka šťastia. (V prvej streľbe netrafila 2 terče a v druhej 3, obsadila 74. miesto - pozn. red.)

Vo vytrvalostnom som pokazila poslednú streľbu (64. miesto). Práve tá má naučila niečo do štafety. Spomenula som si, ako som to nezvládla a povedala si, že to nemôžem zopakovať.

Ako by ste celkovo zhodnotili vaše vystúpenie pod piatimi kruhmi?

Je to taká sínusoida. Niečo sa mi podarilo, niečo nie. Som ešte mladá pretekárka, všetko boli pre mňa zážitky, skúsenosti a ponaučenia do ďalšieho priebehu kariéry. Robila som množstvo chýb, ale aj som ukázala, že mám na to, aby som sa pohybovala medzi tými najlepšími.

Aký program máte na najbližšie dni?

Už myslím iba na to, ako si konečne trošku oddýchnem. Potom začneme trénovať, sezóna ešte nekončí, máme pred sebou tri svetové poháre, na ktorých chcem podať čo najlepšie výkony.

 

FOTO: instagram / Ivona Fialková