Cez sviatky si už nenakúpime. Čo si o tom myslia študenti?

Na nakupovanie počas sviatkov budeme musieť zabudnúť. Poslanci schválili novelu  Zákonníka práce a rozšírili zákaz maloobchodného predaja na všetky štátne sviatky a dni pracovného pokoja. Aj tieto voľné dni však mnohí študenti využívali na brigádovanie alebo odreagovanie. Opýtali sme sa ich, aký majú názor na túto novinku.

Do schválenia návrhu mali zamestnanci v maloobchodoch voľno 3,5 dňa. Teraz musia byť obchody zatvorené 15 dní a čiastočne aj 24. decembra, pretože na Štredrý deň si nakúpite len do 12:00. Zákaz nevzťahuje na všetky maloobchody. Výnimkou podľa Denníka N budú napríklad ale čerpacie stanice, predajcovia suvenírov či lekárne, ktoré majú byť otvorené naďalej. Obmedzenia sa nedotknú ani podnikateľov, ktorí nezamestnávajú pracovníkov, ale zákazníkov obsluhujú sami.

„Je to dobrý nápad.“

Na tomto tvrdení sa zhodla väčšina študentov. Pár dni bez obchodov pre nich nepredstavuje tragédiu a najmä pri otázke zatvorenia obchodných centier. „Súhlasím, pretože si myslím, že ľudia by nemali tráviť víkend čo víkend v obchodných centrách." Až také jednoznačné to už ale nie je pri potravinách, tam sa názory rozchádzajú. „Nejaké potraviny by mohli byť otvorené,“ tento postoj zaujala jedna strana. Ďalšia sa na to ale pozerá z opačného pohľadu: „V dnešnej dobe ti mlieko vydrží jeden deň, čiže ľudia od hladu neumrú. Nech si aj ženy v obchodoch cez sviatky oddýchnu.“

Sviatky študenti využívajú aj na privyrobenie a nás práve zaujímalo, ako sa k tejto zmene postavia práve oni. „Ja som veľmi rada, že sa ten zákon schválil. Hlavne pre dievčatá, ktoré robia na trvalý úväzok. Aj keď by sa mohlo zdať, že by som mala byť proti návrhu, aby som si privyrobila, ale nie je to tak. Moja rodina je počas sviatkov doma a ja by som bola rada vtedy s nimi,“ odpovedala jedna z opýtaných. Ďalšia odvetila, že by jej prekážalo skôr, ak by sa nepracovalo cez víkend. Voľné sviatočné dni využije aspoň na zábavu. 

Vo svojej ankete sme sa však stretli aj s negatívnym postojom. „Je to nespravodlivé, keďže ja robiť musím,“  uviedla študentka.   

Novela zákona si nakoniec získala sympatie väčšiny študentov, minimálne tých opýtaných. Otázkou však zostáva, či to tak bude aj v praxi.

 

Foto: Pixabay