Tento deň patril obci Fekišovce. Na videu sa zasmiali tisíce Slovákov

Zostrih videa z prvého obecné zastupiteľstva, pri ktorom asi každý Slovák dúfal, že toto celé je len vydarená inscenácia a nie skutočnosť, reakcia starostky Fekišoviec Miloslavy Fedorovej, nevydarená paródia (skutočnosť bola, bohužiaľ, vtipnejšia) a možná vidina svetlejšej budúcnosti. O to všetko sa počas týchto 24 hodín postarali Fekišovce. 

Začnime od začiatku 

Vďaka facebookovej stránke Zomri videlo niekoľko tisíc Slovákov 13-minútový zostrih najvtipnejších/najsmutnejších okamihov z prvého zasadnutie obecného zastupiteľstva obce Fekišovce. Starostka obce sa k poslancom správa ako k malým deťom (ani k deťom by sa tak nikto nemal správať), prikázala im spievať hymnu (keby im k tomu pustila aspoň melódiu) a doslova im „čistila žalúdky“ za všetko, čo sa dalo. Video sa šírilo na internete doslova ako vírus a niet sa ani čomu ani diviť. Nezasmial by sa na ňom iba málokto. Po smiechu však prišla aj otázka: „Čo ak to takto funguje aj inde na Slovensku?“

Rovnako ako stránka Zomri odporúčame, aby si toto video pozrel každý Slovák, sociológ, politológ a psychológ. „Tu priatelia je zachytená skutočná sonda do duše nášho národa, nášho myslenia a celej našej krajiny. Skrývala sa na obecnom zastupiteľstve obce Fekišovce,“ dopĺňa facebooková stránka. 

Reakcia starostky 

Miloslava Fedorová preslávila svoju obec ako máloktorá starostka. V rozhovore pre Hospodárske noviny priznala, že toľko novinárov vo Fekišovciach nikdy nevidela. Čo dodať, zlá reklama je tiež reklama. Fedorová pre denník uviedla, že išlo o jej zdiskreditovanie, o ktorú sa snažili ešte pred voľbami. Zároveň priznala, že jej je ľúto ako to vyznelo, lebo nepatrí medzi ľudí, ktorí by niekoho atakovali a nie je ani arogantná. Druhé zastupiteľstvo už podľa jej slov bolo bez zvyšovania hlasu a hádok. Nám už zostáva len dúfať, že jej slová sú pravdivé a na svet neprenikne ďalšie kuriózne video, ktoré prezrádza opak. 

Bude to mať aj dohru

Video neunikla ani Transparency International Slovensko a starostke poslalo otvorený list. Toľké pošliapavanie zákona a politickej kultúry, akého sa dopustila starostka obce Fekišovce (okres Sobrance) Miloslava Fedorová, sa v jednom videu len tak ľahko nevidí. Napísali sme jej preto otvorený list (a zároveň podnet na prokuratúru), v ktorom ju vyzývame na zjednanie nápravy. Predpokladáme, že tak ako nám, aj jej by malo ísť predovšetkým o zastupovanie záujmov občanov,“uviedlo Transparency International Slovensko na svojej facebookovej stránke, kde zverejnilo aj znenie otvoreného listu. 

Aj keď sa na Miloslave Fedorovej a, bohužiaľ, aj celých Fekišovciach, ktoré si to zlízli spolu s ňou, zasmialo celé Slovensko, sme veľmi radi, že si toto video všimli i kompetentní. 

 

Foto: Reprofoto/YouTube