Dnes na Wikipédii nič nenájdete. Je vypnutá

Najväčšia internetová encyklopédia Wikipédia je dnes na protest vypnutá. K dispozícii nebude celých 24 hodín, a to na protest proti pripravovanej novej európskej smernici o autorských právach.

Rozhodla o tom komunita redaktorov slovenskej Wikipédie a združenie Wikimedia Slovenská republika, ktoré zastrešuje jej offline aktivity, uvádza sa na stránke združenia. Podľa protestujúcich sa kritika týka najmä článkov 11 a 13 návrhu smernice, ktorých prijatie môže obmedziť možnosti kreatívneho vyjadrovania a oklieštiť tak slobodu na internete. Prvý článok obmedzuje šírenie odkazov na iné stránky a druhý znamená pre prevádkovateľov povinnosť zodpovedať za obsah skôr, než ich naň niekto upozorní. 

Ak by smernica bola prijatá v navrhovanom znení, hrozilo by, že prevádzkovatelia portálov by museli výrazne prerieďovať obsah, aby sa vyhli pokutám za porušenie autorských práv. K protestujúcim sa okrem slovenskej Wikipédie pridali aj česká a nemecká verzia online encyklopédie. O nových pravidlách na ochranu autorských práv budú poslanci Európskeho parlamentu hlasovať budúci týždeň. 

 

Reprofoto wikipedia.org