Najhorší vrahovia v histórii: Ed Gain slúžil ako inšpirácia pre Buffalo Billa

V tomto seriály vám postupne predstavíme najhorších vrahov v histórii. Dnes začneme tým, ktorého príbeh inšpiroval mnohých svetových autorov - Edward Theodore Gein.

Ed sa narodil 27. augusta 1906 vo Wisconsine. Vyrastal v rodine s matkou, náboženskou fanatičkou, ktorá sa neštítila použiť ani násilie a otcom alkoholikom. Gainova matka Augusta presťahovala rodinu na osamelú farmu, zakazovala synom kamarátov a často ich nazývala nulami, ktoré dopadnú presne ako ich neschopný otec. Ed bol napriek tomu veľmi závislý na svojej matke, čo sa nepáčilo jeho bratovi Henrymu, ktorý ju za to často kritizoval.

Prvý trestný čin zrejme Ed spáchal práve na farme, keď s bratom hasili požiar. Polícii nahlásil, že sa mu brat stratil z dohľadu, keď sa zotmelo. Avšak po tom čo polícia prišla, tak ich Eddie zaviedol rovno na miesto, kde ležal mŕtvy Henry s hlavou posiatou modrinami, uvádza Murderpedia.org. Nikomu sa však nechcelo veriť, že by malý Eddie bol niečoho takého schopný a prípad uzavreli ako udusenie.

Chvíľu potom Edovi zomrela aj matka a tak prišiel o poslednú osobu, ktorú v živote mal. Jeho život napĺňalo čítanie hororov, kníh o nacistoch, lovcoch ľudí a neskôr aj o anatómii. Práve z nich sa naučil ako stínať hlavy či exhumovať mŕtvoly. Dokonca si údajne zabezpečil zbierku hláv a iných častí tela. Po okolí sa začalo rozprávať o Edovi Gienovi ako o podivínovi, nikto však jeho chúťky nebral vážne.

Až do chvíle, kedy začali miznúť prvé obete. Prvý prípadom bola zjavne 8 ročná školáčka Georgie Weckler, ktorá zmizla po ceste zo školy. Pátracia akcia bola neúspešná a Georgiu už nikdy nikto nevidel. O šesť rokov neskôr zmizla 15 ročná Evelyn Hartley, ktorá práve opatrovala deti. Evelynin otec sa ju vybral hľadať a keď dorazil na miesto, našiel tam krvavé mláky a znaky súboja. Zalarmoval políciu a tá našla o niekoľko dní krvavé kúsky Evelyninho oblečenia. V bare v Plainfielde sa v novembri 1952 zastavili dvaja muži predtým, než sa vydali na lov jeleňov. Victora Travisa, Raya Burgessa ani ich auto už potom nikto nevidel. V roku 1954 znovu v Plainfielde, zmizla majiteľka miestnej krčmy. Polícia našla krvavú stopu, ktorá viedla od baru až na parkovisko. Všetky zmiznutia boli bez akýchkoľvek vodítok či dôkazov, jediné čo vedeli bolo, že sa stali priamo v Plainfielde alebo v jeho okolí.

Všetko sa zmenilo 17. novembra 1957, kedy polícia prišla na farmu Edieho Geina, pre podozrenie z lúpeže a únosu majiteľky železiarstva, Bernice Worden. Miestny šerif našiel visieť zo stropu práve telo Bernice. Počas toho ako polícia hľadala Geina, našli aj mnoho ďalších šokujúcich výtvorov. Napríklad misku z vrchu lebky, náramok z bradaviek, kreslo, kôš a tienidlá na lampu vyrobené z ľudskej kože, ženské genitálie v krabici od topánok, hlavy, nosy a dokonca aj ľudské srdce. Najhorším objavom bol však oblek, ktorý bol celý vyrobený z ľudskej kože.

Gein tvrdil, že má problémy s pamäťou a na vraždy si takmer nespomína. Neskôr sa priznal k vraždám Wordenovej a Mary Hoganovej. Nejavil žiadne známky ľútosti, stále tvrdil, že si činy nepamätá alebo že Wordenovu zastrelil omylom. Na farme smrti našli časti tiel  desiatich ľudí. Nakoniec sa ukázalo, že okrem vraždenia, Ed Gein vykrádal hroby, a tak časti tiel patrili aj ľuďom z hrobov, do ktorých Gein vnikol.

Súd nakoniec potvrdil, že Edward Gein je nepríčetný a duševne narušený jedinec, na ktorého mal veľmi negatívny vplyv práve nezdravý vzťah s matkou. Bol odsúdený na doživotie v psychiatrickej liečebni, kde v roku 1984 zomrel na rakovinu.

Jeho príbehom sa inšpirovali mnohí autori, napríklad Robert Bloch pri písaní knihy o Normanovi Batesovi, alebo ďalšia známa postava Buffalo Bill z Mlčania jahniatok, ktorý taktiež sťahoval ženy z kože.

 

Zdroj: Murderpedia.org, Biography.com 

Foto: Facebook