Stratil takmer všetkých súperov a potvrdil predpoklady. Peter Sagan opäť zvíťazil

Tour de France sa presunula do Álp. Tie nemali výrazne zamiešať kartami v boji o zelený dres a taktiež v súboji špurtérov. Opak sa však stal pravdou.

Avšak nie na základe zisku bodov, tých si najviac pripísal Peter Sagan, keď dva razy dokázal prísť ako prvý na špurtérsku prémiu. Počas pobytu v hôr sa definitívne z Tour poberali viacerí Saganovu konkurenti. Kittel, Greipel, Cavendish, Groenwegen a aj najväčší rival slovenského cyklisti Gaviria.

Mimo Petra Sagana sa odohrával súboj o žltý dres pre celkového lídra pretekov. Svoju dominanciu potvrdili jazdci tímu Sky. Avšak rodí sa málo predpokladaná udalosť. Líder tímu Chris Froome nie je na celkovom prvom mieste, dve etapy a z toho jednu s výrazným náskokom vyhral jeho pomocník Geraint Thomas. Je priebežne prvý a na Frooma má pomerne slušný náskok – 1 minúta a 39 sekúnd. Bude zaujímavé sledovať, ako sa celá situácia vyvinie a kto príde v žltom do Paríža.

Slovenských fanúšikov však zrejme najviac zaujímala trinásta etapa, v ktorej bol jedným z favoritov Peter Sagan. Po odstúpení veľkej časti jeho konkurentov sa jeho šance zvýšili. Reálne s ním môže v špurterských dojazdoch súperiť ešte zo päť pretekárov. Peter však v dnešnej etape ukázal svoju silu a prehľad.

Pokojný priebeh opäť vyústil do záverečného boja o najlepšie pozície, najlepšiu mal práve slovenský cyklista a bol aj najrýchlejší. Pripísal si už tretí triumf na tohtoročnej edícii Tour a pred sebou má ešte zopár šancí, najlákavejšou je tá posledná. Ešte nikdy nemal takú veľkú šancu vyhrať na Champs-Élysées, ako teraz.

V bodovacej súťaži má aktuálne 398 bodov, druhý Kristoff len 170. Náskok činí už 228 bodov. O zelený dres sa môže pripraviť už len sám, pádom alebo veľkou chybou, ktorá ho bude stáť odstúpenie z pretekov. Na dosah má aj prekonanie svojho rekordu v maximálnom počte získaných bodov, ten činí 460 bodov z roku 2016.

FOTO: letour.fr