Študentský komentár: S dušou v nemocnici

Koľkokrát ste si mysleli, že to už nemôže byť horšie? Že váš život nemá zmysel a nestojí vám za to ho žiť? Bola som na tom rovnako. Doslova som trpela ako pes, nedokázala som sa pohnúť z postele a jediné na čo som dokázala myslieť, bolo ako najrýchlejšie ukončiť svoj život. Áno, aj ja som trpela ťažkým depresiami. Napriek tomu som teraz tu a síce píšem tieto riadky spoza mreží psychiatrie, žijem. Mnoho ľudí psychiatriu a psychiatrických pacientov odsudzuje. A práve preto sa mnoho ľudí odmieta so svojou dušou liečiť. Psychické problémy sú najmä u mladých jednou z najčastejších príčin smrti. Tínedžeri si odmietajú priznať problém a hlavne ho nechcú riešiť. A to najmä kvôli strachu z odsúdenia, zo strany spolužiakov, ale aj autority. Ale povedzme si úprimne, je dôležitejší názor druhých alebo náš život?

Mnoho psychických chorôb sa dá riešiť ambulantne u psychológa alebo psychiatra, poprípade kombináciou oboch. Aký je rozdiel? Zatiaľ čo psychológ vám poskytne terapie a pohľad do vašej duše, psychiater vie pomôcť liekmi. Všetko je diskrétne a nikto sa nemusí dozvedieť, že ste vyhľadali pomoc takéhoto typu. Sú však prípady, kedy je nutná hospitalizácia. Väčšinou sa tak stane, keď pacient ohrozuje seba alebo svoje okolie.  

Kto už videl nejaký film z tohoto prostredia, si pravdepodobne predstavuje psychiatriu ako miesto plné magorov a ľudí čo o sebe poriadne ani nevedia. Pravda je však taká, že tam stretnete množstvo normálnych ľudí, ktorí nezvládajú svoje problémy. A ak narazíte na dobrú partiu užijete si aj kopec zábavy.  

Netreba sa báť vyhľadať pomoc. A najmä v tomto prípade platí pravidlo: radšej skôr ako neskôr.

 

Foto: Pexels