Ulicami Bratislavy už jazdí vianočná električka

December v Bratislave už tradične spríjemní vysvietená a vyzdobená električka. Na trať sa vydala spoločne s Mikulášom a malí i veľkí záujemcovia si ju budú môcť zadarmo užiť až do 30. decembra 2017. My sme boli na úvodnej jazde a prinášame vám z nej bohatú fotogalériu.

„Blížia sa Vianoce a to je v Bratislave magický čas, keď aj mesto pripravuje pre svojich obyvateľov prekvapenia. Jedno z takých tradičných prekvapení je aj jazda vianočnou električkou po uliciach Bratislavy. Je to už siedmykrát, čo hlavné mesto v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava poskytuje túto atrakciu. Máme z toho veľkú radosť, pretože medzi Bratislavčanmi je skutočne obľúbená,” povedal primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. „Tento rok sa dekorácia električky nesie v znamení perníkovej chalúpky a keďže začíname šiesteho decembra, tak prvý deň sa jazdy zúčastňuje aj Mikuláš.”

Ulicami Bratislavy už jazdí vianočná električka

Mikuláš cestoval s deťmi ulicami Bratislavy počas celého popoludnia a rozdával zdravé jabĺčka i menej zdravé sladkosti. Spoločnosť mu netradične robila ježibaba, ktorá podľa známej rozprávky o Jankovi a Marienke dotvárala atmosféru perníkovej chalúpky na kolesách. „Atmosféra v električke je vždy úžasná a veľmi si ju užívam,” pousmial sa Mikuláš, ktorý má vždy šiesteho decembra veľa práce, aby stihol potešiť každé jedno dieťa. A ako to stíha? „Deťom hovorím, že dnes je nová doba, a keď je nová doba, tak je teleportácia. Takže všetko teleportujem a je to vybavené,” rozosmial sa.

Ulicami Bratislavy už jazdí vianočná električka

Ulicami Bratislavy už jazdí vianočná električka

Ulicami Bratislavy už jazdí vianočná električka

Tisícky svetiel a stovky hodín práce

„Tento rok jazdí električka T6A5 z roku 1991. Táto električka bežne jazdí v prevádzke a nasadili sme ju, pretože pôvodná vianočná električka je v oprave,” povedal riaditeľ úseku obchodu a strategického rozvoja a člen predstavenstva DPB, a.s. Alexander Sako a priblížil aj trasu, na ktorej sa záujemcovia môžu povoziť. „Začína sa vždy na zastávke SND. Trasa ďalej pokračuje cez Námestie SNP, Kapucínsku ulicu, cez tunel a až naspäť k SND.”

Ulicami Bratislavy už jazdí vianočná električka

Električku počas decembra spoznáte vďaka jej nápaditej výzdobe. Dopravný podnik na to použil 2680 svetiel, ktoré inštalovali siedmi ľudia dohromady 150 hodín. Vianočná električka bude jazdiť v polhodinových intervaloch, v pracovné dni od šestnástej do dvadsiatej hodiny, počas víkendov začína už o desiatej ráno a na poslednú jazdu vyráža o dvadsiatej večer. Povoziť sa môžete zadarmo až do 30. decembra 2017, s výnimkou Štedrého dňa a Prvého sviatku vianočného.

 

Foto: Veronika Pancuráková