V Rusku je všetko možné! Potvrdzujú to aj futbalové MS

Futbalové MS priniesli už mnoho prekvapení a ďalšie prichádzajú. Či už je to v podobne vypadnutia favorizovaných tímov alebo aj napínavých zápasov. Fanúšikovia sa majú na čo pozerať. Dúfajme, že v nastolenom trende bude šampionát pokračovať. Včera a dnes sa hrali ďalšie osemfinálové zápasy.

Španielsko – Rusko

Zápas, ktorý mal mať jasného favorita. Situáciu Španielom však mohol skomplikovať fakt, že ich súper hral na domácej pôde a bol hnaný vpred veľkým počtom fanúšikov.

Tých už v 12. minúte zarmútil vlastný gól Ignaševiča. Loptu letiacu do šestnástky si nešťastne zrazil do siete. Španieli mali síce aj v ďalšom priebehu duelu prevahu, ale nedokázali si vypracovať žiadnu vážnejšiu šancu. Trest za neaktivitu prišiel na konci prvého dejstva. Odhlavičkovaná lopta trafila Piqueho do ruky a hlavný rozhodca ukázal na biely bod. Vysoký ruský útočník Artyom Dzyuba sa nemýlil a rozjasal zaplnené tribúny.

Druhé dejstvo mnoho fanúšikov uspalo. Favorit si celý čas loptu prihrával na súperovej polovici, ale nedokázal sa dostať k zakončeniu alebo čo i len vytvoriť si náznak šance. Rusi hrajúci na protiútoky nedokázali taktiež zaujať. Stretnutie tak dospelo do predĺženia. Malo podobný priebeh ako druhá 45-minútovka. Až v jeho samom závere dokázalo Španielsko mierne pohroziť, gól však nepadol. O postupujúcom museli rozhodnúť pokutové kopy.

Ako prvý nepremenil v tretej sérii Španiel Koke, všetci Rusi premenili a Aspas tak musel poslať loptu do siete. To sa mu nepodarilo, jeho strelu skvelým zákrokom zastavil gólman Akinfeyev a rozjasal celé Rusko.

Chorvátsko – Dánsko

Miernym favoritom stretnutia bol tím z pobrežia Jadranu. Ale nikto nemohol odpisovať ani Dánov.

A ak tak niekto učinil, už v úvodnej minúte bol vyvedený z omylu. Jorgensen poslal strelou po zemi Dánov do vedenia. Ich fanúšikovia sa netešili dlho, extrémne rýchlu odpoveď zariadil Mandžukič. V 4. minúte sa v pokutovom území lopta viackrát poodrážala, až dorazila k jeho kopačkám a pohotovo vyrovnal. Zvyšok nie len prvého polčasu, ale až celého zápasu bol opatrný a divákom veľa pekných momentov nepriniesol. Zmenilo to predĺženie.

Štyri minúty pred jeho koncom sa po nádhernej Modričovej prihrávke rútil sám na gólmana Robič, obišiel ho, no lopta sa mu zaplietla pod nohy a v poslednej chvíli ho zozadu skopol Jorgensen. Nariadenú penaltu Modrič nepremenil a zápas museli rozhodnúť penalty.

V nich úradovali gólmani, Dáni nepremenili až tri pokusy a Chorváti o jeden menej. V obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov sa začal oslavovať postup.

Brazília – Mexiko

Na stále mierne trápiacu sa Brazíliu si Mexičania verili a bolo to vidieť aj od úvodného výkopu. Boli aktívnejší a vypracovali si viacero šancí, ale ani jednu nedokázali premeniť vo vedúci gól. Kanárici prebrali iniciatívu zhruba od polovice prvého dejstva, ale pevná obrana Mexičanov nepustila loptu do svojej siete.

V druhom polčase však dlho pevná nebola. V 51. minúte nepokryli trestuhodne Neymara a ten pohodlne dorazil centrovanú loptu z krídla do siete. Mexičania sa snažili, ale vyrovnať nedokázali. Otvorili hru a Neymar to využil. Po krídle prenikol do vápna, poslal loptu pred bránku a Firmino zvýšil na rozdiel dvoch gólov. Náskok si už pohodlne postrážili a postúpili do ďalšieho kola.

Belgicko – Japonsko

Favorit stretnutia mal byť jasný, ale tento šampionát sa vôbec nedrží papierových predpokladov a aj v tomto zápase sa tak mohlo zrodiť prekvapenie.

Disciplinovaní Japonci nepúšťali Belgicko do vážnejších šancí a sami ho dokázali pohroziť. Hoci mal ich súper územnú prevahu, nebolo mu to k ničomu platné. V prvom polčase gól nepadol, ale všetko vynahradil ten druhý.

V 48. minúte zaspala belgická obrana a pykala za to. Haragučiho našla nádherná prihrávka za obranu, vrútil sa do pokutového územia a hoci ho jeden z obrancov dobehol, strelou spoza neho spôsobil Belgicku šok. Horká belgická čokoláda bola o štyri minúty ešte horkejšia. K Inujovi nikto nedostupoval, mal dostatok času na prípravu strely spoza šestnástky, ktorou poslal loptu až do siete a dostal svoj tím do vedenia o dva góly.

Začal sa enormný belgický nápor, ktorý napokon vyústil až v kontaktný gól. V 69. minúte sa po rohu dostala loptu až k Vertonghenovi a ten z takmer nemožného uhla prekonal hlavou súperovho gólmana. A o päť minút už bolo vyrovnané. Centrovaná lopta si našla až hlavu Fellainiho, ktorý rozvlnil sieť. Do konca 90. minúte mali ešte oba celky obrovské šance na rozhodnutie, ale dobre postavené žrde a skvelo chytajúci japonský gólman boli proti.

Japonci zahrávali v nadstavenom čase rohový kop, mali šancu rozhodnúť. Prišiel však rýchly protiútok, diera v Japonskej obrane a gólové zakončenie a Chadli zabodol samurajov meč do japonských futbalistov. 

Štvrťfinálové dvojice: Uruguay – Francúzsko (piatok 16.00), Brazília – Belgicko (piatok 20.00), Rusko – Chorvátsko (sobota 20.00).

Poslednú dvojicu vytvoria úspešnejší zo zápasov Švédsko – Švajčiarsko a Kolumbia – Japonsko, ich duel sa uskutoční v sobotu o 16.00.

FOTO: instagram.com/fifaworldcup