Hygienici varujú pred týmito jazerami a kúpaliskami

Úrad verejného zdravotníctva v letnej sezóne pravidelne monitoruje stav kúpalísk a jazier. Pred tým, ako sa schladíte pred horúčavami, sa radšej presvedčte, či vami vybrané miesto je na to naozaj vhodné. Do týchto vôd by sme na vašom mieste ani nevkročili. 

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) dozerajú na kvalitu vody na kúpanie a realizujú kontrolné odbery. Pod dohľadom sú aj prírodné vodné plochy, ktoré nemajú organizované rekreáciu a sú bez prevádzkovateľa. 

Hygienici varujú pred týmito jazerami a kúpaliskami

Ako uvádza RÚVZ, zákaz kúpanie z dôvodu prekročenia hodnôt chlorofylu, cyanobaktérií a pre nízku priehľadnosť vody hygienici vydali hygienici na Zelenej vode – Kurinec (od 17.7.2019).

Hygienickým požiadavkám nevyhoveli tiež VN DuchonkaRužín – prítokyLipovina – BátovceTONA Šurany.

„Znížená priehľadnosť bola zaznamenaná na Šintavských baniach; voda na kúpanie v ostatných zdravotne významných ukazovateľov bola vyhovujúca. Kvalita vody na lokalite Bagroviska Čierna Voda je v súčasnosti na základe laboratórnych analýz mikrobiologických ukazovateľov (črevné enterokoky, Escherichia coli) 3 vzoriek vôd odobraných z najviac frekventovaných miest v plážovej zóne (odber dňa 22.7.2019) vhodná na kúpanie (od 9.7.2019 bola na lokalite nevyhovujúca kvalita vody),“informuje RÚVZ na webovej stránke. 

Na výsledky kontrolných odberov úrady čakajú v Ivanke pri Dunaji, Palcmanská Maša, Ružín (Košice), Veľká Domaša - Holčíkovce, Veľká Domaša - Poľany, Veľká Domaša - Dobrá, Veľká Domaša - Nová Kelča, Veľká Domaša - polostrov KRYM. Výsledky odberov vzoriek vôd z GEČA, Štrkovisko Čaňa a VN Stará Myjava

V júli sú plánované odbery vzoriek vôd na IZRA a VN Opatová, Trenčín a začiatkom augusta na Šútovskom jazere - Kraľovany, Rieka.

Ako sú na tom kúpaliská? 

Na základe posledných odberov RÚVZ preukázala nedostatky v rekreačnom zariadení Margita-Ilona v Leviciach (bazén Adam), na kúpalisku Zelená žaba Trenčianske Teplice (vírivka pri detskom bazéne). Na kúpaliskách boli nariadené opatrenia a opakovaný odber vzoriek vody na kúpanie. 

Zákaz prevádzky pre nevyhovujúcu mikrobiologickú kvalitu vody na kúpanie vydal RÚVZ Svidník v oddychovom bazéne na LK Stropkov (odbery vykonané dňa 16.7.2019).

V juhozápadnej časti Slovenska bola návštevnosť na kúpaliskách pre vlnu horúčav vyššia v porovnaní napríklad so severnými okresmi (Poprad, Levoča, Kežmarok a iné), kde bola pre premenlivé počasie návštevnosť nižšia a niektoré zariadenia boli mimo prevádzky. 

 

Zdroj: uvzsr.sk

Foto: uvzsr.sk