Neobyčajná malá krajina plná veľkých prekvapení

Srí Lanka - táto malá krajina v tvare dažďovej kvapky dokáže ponúknuť oveľa viac ako by sme čakali. Je to ostrov plný čajových plantáží, milých a vďačných domorodcov či nádhernej prírody.

Očami turistu

Väčšina z obyvateľov, nemá prístup k pitnej vode. Nie je teda nič výnimočné vidieť ich kúpať sa v jazere či nádrži, kde si aj perú oblečenie plieskaním o kameň. Z kokosovej palmy vyrábajú na Srí Lanke snáď všetko. Od strechy na dom, cez metly, vlákna, nite, liekov až po karí. Jazdia po ľavej strane, nemajú problém obiehať do zákruty a pre istotu trúbia, aby dali oproti idúcemu autu signál. Namiesto rampy natiahnu cez koľajnice červenú šnúru. V autobusoch im nahlas hrá hudba a ľudia stoja aj na schodíkoch v otvorených dverách. Podobne to je aj pri vlakoch. Cez cestu vám občas prebehne slon a na safari môžete vidieť aj leoparda. Po útoku krokodíla zomrie ročne okolo 50 ľudí. Na trhu zoženiete červené banány aj 15 rôznych druhov manga. Reštaurácie najčastejšie ponúkajú „all you can eat“ a vidieť domácich jesť výlučne rukami tiež nie je nič výnimočné. Srí Lanka je očarujúca krajina s prímesou Indie a veľmi pikantnou kuchyňou.

Neobyčajná malá krajina plná veľkých prekvapení

Čo by ste na Srí Lanke nemali vynechať?

Sloní sirotinec v Pinnawale

Ešte niekoľko desiatok rokov dozadu žilo na Srí Lanke vyše 25 tisíc slonov. Dnes ich je niečo okolo 7000. Sú lovené najmä pre kly a smutná predpoveď hovorí jasne. Takýmto tempom bude o 50 rokov na Srí Lanke jeden slon, a to v ZOO. Sloní sirotinec ponúka domov pre 69 slonov. Patrí medzi najväčšie svojho druhu na svete. Môžete tu vidieť slony v prirodzenom prostredí – v obrovskom výbehu, dajú sa tu nakŕmiť sloníčatá a snáď najväčšou atrakciou je kúpanie. Raz denne pracovníci prevedú obrovské stádo cez dedinu a hlavnú cestu k rieke. Z bezprostrednej blízkosti sa tak môžete pozrieť na presúvajúce sa stádo aj na kúpanie.

Tip: Najlepšie je sirotinec navštíviť v ranných hodinách. Môžete tak vidieť aj kŕmenie slonov aj spomínané kúpanie, ktoré sa koná denne od 10:00-14:00. Sirotinec však neponúka možnosť jazdy na slonoch.

Neobyčajná malá krajina plná veľkých prekvapení

Sigiriya

Sigiriya, resp. Levia skala je archeologické nálezisko zapísané aj do zoznamu UNESCO. Už na prvý pohľad zaujme svojím vzhľadom – jedná sa totiž o 200m vysokú a takmer kolmú skalu, ktorá vyrástla uprostred roviny. Na jej vrchu sa nachádzajú už len základy paláca, ktorý nechal vybudovať v 5. storočí kráľ Kaschyapa, ktorý sa bál o svoj život. Preto presunul svoj palác na vrchol skaly. Dodnes nie je presne známe ako palác vyzeral. V celom areáli sa nachádza aj bohatý komplex fontán a zložitých zavlažovacích systémov.

Tip: Podobne ako sirotinec, aj Sigiriyu je dobre navštíviť hneď ráno. Toto miesto je veľmi vyhľadávanou atrakciou, preto sa zvyknú tvoriť rady nielen pri pokladni, ale aj priamo pri výstupe na skalu. Treba si zobrať pevnú obuv a veľa tekutín, na vrchol skaly vedie veľké množstvo schodov. Celú cestu vám však budú spríjemňovať opičky. :)

Čajové plantáže a výrobňa čaju

Na Srí Lanke ľudia žijú z troch vecí – čaj, turizmus a drahokamy. Na prvom mieste je čaj. Celá krajina je lemovaná rozľahlými čajovými plantážami, ktoré sú nielen ručne obrábané, ale aj ručne zastrihávané. Srí Lanka ročne vyvezie až 350 miliónov ton čaju! Ženy, ktoré ho zbierajú pochádzajú z najchudobnejšej vrstvy a denne musia priniesť minimálne 20 kg čajových lístkov. Už pri príchode na čajové polia sa na vás usmievajú a volajú vás odfotiť sa. Za fotku, na ktorej pri vás pózujú s čajovým lístkom v ruke si vypýtajú drobné. V továrni vám zas ukážu, ako sa zozbierané lístky sušia a spracúvajú.

Neobyčajná malá krajina plná veľkých prekvapení

Múzeum drahokamov

Málokto vie, že Srí Lanka je bohatá aj na drahokamy. Dá sa tu nájsť najvzácnejší modrý zafír, ale aj mnoho ďalších drahokamov a polodrahokamov. Všetky sú získavané aj obrábané ručne. Celý proces ťaženia vám premietnu na videu a budete mať možnosť vidieť naživo aj výrobu šperkov.

Neobyčajná malá krajina plná veľkých prekvapení

Chrám svätého zuba

Tento chrám je považovaný za najposvätnejšie miesto v krajine. Nachádza sa v ňom najvzácnejšia relikvia – Budhov zub. Zaujímavosťou je, že ho nikdy nikto priamo nevidel. Raz denne však ukazujú schránku, v ktorej je zub uložený. Denne tam teda prichádza množstvo ľudí, aby sa na schránku pozreli. Každý človek prinesie Budhovi lotosový kvet ako dar.

Tip: Lotosové kvety sú čerstvé a majú nádhernú vôňu. V chráme ich však nikdy neovoniavajte. Budhisti veria, že kvet tak stratí svoju posvätnosť.

Neobyčajná malá krajina plná veľkých prekvapení

Safari

Národný park Yala ponúka výlet na Safari. Otvorené džípy vás povozia po národnom parku, kde budete mať možnosť vidieť množstvo druhov zvierat – pelikány, leguány, krokodíly či slony a opice. Ak budete mať šťastie natrafíte aj na leoparda, ktorý je najväčším lákadlom.

Tip: Ak budete mať možnosť, zvoľte si chladnejší deň. Počas veľkých horúčav je väčšina zvierat ukrytých. Nezabudnite na opaľovací krém a slnečné okuliare ako ochranu proti prachu, ktorého je na ceste veľa a veľmi dráždi oči. Pre ženy určite odporúčam zopnuté vlasy.

Neobyčajná malá krajina plná veľkých prekvapení

Neobyčajná malá krajina plná veľkých prekvapení

Neobyčajná malá krajina plná veľkých prekvapení

Toto sú len niektoré z atrakcií Srí Lanky. Je toho ešte oveľa viac - mesto Kandy, Nuwara Eliya tzv. Malé Anglicko či historické mesto Galle. Keď sa však raz pre Srí Lanku rozhodnete  neostávajte na jednom mieste. Cestujte! Je to úžasná krajina s nádhernou prírodou, výborným jedlom a úžasnými usmiatymi ľuďmi, ktorú sa určite oplatí spoznať!

 

Foto: Tatiana Prejsová