O prezidentovi rozhodnú aj tisícky prvovoličov

K urnám sa počas prezidentských volieb postavia aj ľudia, ktorí doposiaľ hlavu štátu nikdy nevolili, ale aj takí, ktorí ešte nerozhodovali v žiadnych voľbách. Ich počet rátajú štatisti v tisíckach. 

V tohtoročných prezidentských voľbách bude 16. marca rozhodovať približne 280-tisíc Slovákov vo veku 18 až 23 rokov, ktorí hlavu štátu doposiaľ ešte nikdy nevolili. Podľa údajov Štatistického úradu SR je to asi šesťpercent z celkového počtu oprávnených voličov, ktorých bude približne 4 450 000. 

K urnám sa dostanú aj voliči, pre ktorých bude hlasovanie o prezidentovi vôbec prvým volebným hlasovaním v živote. Týchto voličov bude približne 17 500. Ani jeden z týchto voličov počas posledných volieb (voľby do orgánov samosprávy obci 10. novembra 2018) ešte nedosiahol vek 18 rokov. 

Prvovoliči budú aj v druhom kole prezidentských volieb. To sa uskutční 30. marca a hlasy v ňom môže odovzdať o 2 000 voličov viac než v prvom kole. V tomto prípade ide o voličov, ktorí dosiahnú plnoletosť medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb. 

 

Foto: Študentské noviny