V krajine havranov, slovenské fantasy pre deti

Hlavným hrdinom 1. dielu fantasy trilógie Strážca kameňa je dvanásťročný chlapec Dali. Je veľmi vnímavý, empatický a citovo založený. Realitu chápe cez sny a nadprirodzené udalosti. Je nespoločenský, hanblivý, má problém nadviazať kamarátske vzťahy, ale napriek tomu sníva, že sa stane výnimočným a naučí sa lietať.

Knihu by som podľa deja rozdelila do troch častí. Prvá časť knihy približuje reálne školské a domáce prostredie chlapca. Jeho matka pracuje v detskom domove. Dali vyrastá v neúplnej rodine, nemá mužský vzor otca a je silne citovo viazaný na matku. V škole má problémy so spolužiakmi a učiteľkou dejepisu. V prostredí medzi dospievajúcimi deťmi je to tá najhoršia vec: byť mimo kolektívu a prežívať niečo ako šikanu. Jediný spolužiak, Patrik, napriek tlaku okolia zostáva aj naďalej priateľom a trávia spolu veľa času. Druhá časť knihy je venovaná vstupu Daliho do tajomnej krajiny, kde získa vysoké postavenie v spoločnosti. Je strážcom, bojovníkom a hrdinom a má nadprirodzené schopnosti. Splnil sa mu dlhodobý sen, spoznal ľudí, ktorí sú jeho pôvodnou rodinou. Autor chlapcovu vysnívanú krajinu opísal do detailov, objasnil jej osobitné zákony a rozdiely oproti životu bežných ľudí.

Autor na zvýraznenie deja a prostredia použil širokú škálu opisov krajiny a rôznych, často humorných situácií, aby realisticky priblížil život svojho hrdinu v škole, ale aj mimo nej. Podarilo sa mu vynikajúco skĺbiť dve dejové línie, a prirodzene tak prepojiť dva svety – reálny a imaginárny. Na stvárnenie postáv zo školského prostredia použil plastické opisy a pripísal im pútavé charaktery. Situácie nezobrazuje čierno-bielo. Sympatické je, že hlavný hrdina má aj záporné vlastnosti a že nie je dokonalým Batmanom. Z takýchto opisov a charakteristík poznať, že dôverne pozná problémy a typické momenty života školopovinných a dospievajúcich detí.

Medzi zaujímavé postavy patrí napríklad sympatické dievča, nová spolužiačka z Poľska, ktorá sa stane jeho kamarátkou. Medzi výrazne záporné postavy patrí zatrpknutá, hoci pomerne mladá učiteľka dejepisu, čo prenáša do práce vlastné problémy a ventiluje si ich na svojich žiakoch.

Tretiu časť knihy analyzovať nebudem, nechajte sa prekvapiť a pri čítaní hľadajte odpovede na otázku, prečo potrebuje tajomná krajina statočného hrdinu a jeho priateľov, a aké úžasné dobrodružstvá pri hľadaní riešení a ciest spolu detskí hrdinovia zažijú.

Kniha umožňuje čitateľom snívať, podporuje fantáziu detí a prehodnocuje morálku súčasnej spoločnosti, najmä vo vzťahu k životnému prostrediu. Je vhodná aj pre staršie deti, ak ich neodradí počet strán (400) a rozsiahle opisy postáv, krajín a rôznych situácií. Jedinou nevýhodou knihy je to, že sa končí v najlepšom, keďže je zamýšľaná ako trilógia.

 

Foto: my-fantasydream.blog.cz