Podnikať sa dá aj popri škole. Dôkazom toho je Dianka Samolejová, ktorá už v 19 rokoch začala vyrábať svoje raw koláčiky a predávať ich. Dnes už má vlastnú firmu Nueva Via Cakes a jej výrobky nájdete aj v mnohých kaviarňach.
Dianka podniká s raw koláčikmi už rok. „K tejto myšlienke ma priviedol záujem o zdravú stravu, ktorý som mala už dlhšie, pretože v minulosti som mala nejaké problémy, čo sa týka potravinových intolerancií. Začala som sa preto zdravšie stravovať a vyrábať aj prvé raw dezerty.“ vysvetlila. Všetkým jej koláčiky chutili, dokonca sa s nimi zúčastnila na rôznych súťažiach a vyhrala ich. Po strednej škole ju čakalo rozhodnutie, buď bude pokračovať v štúdiu alebo začne podnikať. Bála sa, či získa dostatok finančných prostriedkov a či jej s tým niekto pomôže, keďže ona nemala s podnikaním skúsenosti. „Vtedy môj priateľ povedal, že v podstate sú len dve možnosti. Buď chcem alebo nechcem.“ Rozhodla sa pre podnikanie.
Krôčik po krôčiku
Všetko sa naučila postupne. Ako má lákavo prezentovať svoje výrobky, zabezpečiť stálych dodávateľov, začala vymýšľať vlastné receptúry. V spolupráci s grafikom si musela navrhnúť dizajn stránky a logo. Pomaly nadobúdala nové skúsenosti a vedomosti.
Dianke pomohol príspevok od štátu
Ako každý mladý človek ani Dianka, ako sama uvádza, nemala veľa peňazí, preto sa začala rozhliadať po príležitostiach, kde by ich mohla získať. „Jednou z nich bol príspevok od štátu pre začínajúcich podnikateľov vo výške 3 000 eur, ktorý som získala,“ najprv ale musela splniť určité podmienky. Vypracovala podnikateľský plán, prezentáciu a spravila skúšky. Ďalej sa zúčastnila startupových konferencií zameraných na gastronómiu. Prvú z nich, ktorá sa uskutočnila na Slovensku vyhrala a tam aj získala potrebné rady a kontakty.
Viac sa už ale dozviete v našom videu.
Foto: Nueva Via Cakes