Originalita alebo napodobňovanie názorov súčasnosti?

Už od malička sme ovplyvňovaní okolitým svetom – rodinou, priateľmi... Čím sme starší, tým je tých názorov viac. Začínajú na nás pôsobiť názory druhých, idoly dnešnej spoločnosti či médiá. Niekedy nás to môže natoľko pohltiť, že zabúdame nato, kým sme a prestávame byť originálni.

My, ľudia, máme schopnosť rýchlo sa učiť a napodobňovať druhých. Páči sa nám niekoho štýl obliekania? Vyskúšame ho. Herečka, ktorú najviac obdivujeme počúva pesničky Justina Biebera? Aj my si ich začneme púšťať. Náš obľúbený futbalista má nový účes? Dáme si taký istý. Chceme sa podobať našim idolom a pri tom nám nenapadne, že aj my môžeme byť tí, ktorí sú vzorom pre druhých.

S napodobňovaním k úpadku slobody

Možno si to ani neuvedomujeme, ale týmto všetkým nás spoločnosť oberá o slobodu byť sami sebou. Tlačí nám do hlavy osnovy ako vyzerať, ako sa obliekať, čo počúvať... Ideme s ostatnými „po jednej ceste" a zdieľame s nimi spoločné názory iba preto, aby sme nevyčnievali z davu a zabúdame tak na možnosť slobodne si zvoliť vlastný smer.

Strach z neznámeho

Ovplyvnení názormi druhých nemáme odvahu preukázať našu jedinečnosť a priniesť tak svetu niečo nové, ešte neodskúšané. Iba strach a zaslepenosť našimi vzormi nám bráni v tom byť originálni. 

Čo by bolo keby...

...každý začal tvoriť sám? ...prestal napodobňovať svoje idoly, ale bol by vzorom pre druhých? Svet by bol plný ľudí, ktorí by netrpeli smútkom z toho, čo druhí majú a oni nie, pretože majú niečo iné. Ani lepšie, ani horšie, proste iné. Okolie by bolo pestré a veselé, lebo každý by bol výraznejšie jedinečný. A boli by sme slobodní.

Mňa osobne najviac ovplyvňujú knihy a filmy. Vždy mám túžbu podobať sa hlavnému hrdinovi, aj keď je vymyslený. Po čase som prišla nato, že seba nemôžem prejaviť prostredníctvom nereálnej postavy, ale vlastnou tvorivosťou. Myslíte si, že nie ste dosť kreatívni? To vôbec nevadí. K originalite netreba vymýšľať niečo nové. Stačí si pospájať už hotové veci dohromady, tak vznikne niečo originálne. Okolie nás vždy bude ovplyvňovať a dávať nám inšpirácie, ale byť originálni musíme byť sami.

 

Foto: MATIPUPA