Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

Slováci sa už druhýkrát zišli na námestiach. Naďalej trvajú na svojich požiadavkách, chcú slušné Slovensko. Protesty neutíchli ani po demisii Róberta Fica a Róberta Kaliňáka, práveže podľa organizátorov a médií vyšlo do ulíc viac ľudí ako minulý týždeň.

„Takto pred týždňom sme tu spolu stáli a odvtedy sa veľa nezmenilo. Vrah Jána a Martiny je stále neznámy. Vláda síce podala demisiu, ale v pozadí zostávajú stále rovnakí ľudia,“ vyjadril sklamanie Juraj Šeliga, spoluorganizátor protestu v Bratislave. „Pán Fico, pán Bugár a pán Danko sa za každú cenu snažia udržať pri moci, to je jasným dôkazom toho, že sa snažia zamiesť pod koberec všetky korupčné kauzy. Kauzy, o ktorých písal aj zavraždený Ján Kuciak,“ doplnila ho Karolína Farská. Podľa organizátorov protestu Za slušné Slovensko sa prehlbuje nedôvera ľudí v predstaviteľov vládnej koalície. „Slušným ľuďom nie je osud tejto krajiny ľahostajný, a preto majú právo vybrať si nových politických zástupcov vo voľbách,“ dokončil úvodný prejav Šeliga.

Vy neodchádzate, len chcete v úzadí ťahať nitky

Na pódium sa pred desaťtisíce ľudí postavil aj Richard Stanke spolu s hercami Slovenského národného divadla a divadla Astorka. „Róbert Fico a celý jeho spolok vravíme vám z plných pľúc, že stačilo. Váš arogantný úsmev pri odovzdávaní vašej akože demisie hovorí za všetko. Vy neodchádzate, ale naďalej chcete v úzadí ťahať nitky vašich poslušných straníckych lokajov a nás občanov tejto krajiny, ktorej by ste mali slúžiť s tými najčestnejšími úmyslami, chcete použiť ako nesvojprávne, slabomyseľné a hlúpe publikum. Ale už toho bolo dosť,“ začal Richard Stanke. Podľa herca je jediná možnosť, ako vyriešiť napätú situáciu a vrátiť dôveru v spravodlivé vyšetrenie všetkých káuz, predčasné voľby.

 „Slovom týchto dní, je pre mňa slovo – nestačí. Nevedeli sme si pred pár mesiacmi predstaviť, že Kaliňák a Fico môžu ako dvaja najmocnejší muži tejto vlády skončiť. Stalo sa to a my hovoríme, že nestačí. Pýtate sa, že prečo?“ obrátil sa na niekoľkotisícový dav. „Guma, ktorú títo dvaja páni roky naťahovali už totiž praskla. Našou snahou a našou emóciou nie je nenávisť. Ak by to tak bolo, odchod Kaliňáka s Ficom by nám možno stačil, ale nestačí. My chceme slušnú krajinu a slušnú vládu. Nám nestačí, že budeme mať vládu, na ktorej sa zhodnú traja páni z koaličnej rady namočení v tomto prúsere až po uši. Ich predstava o slušnosti s tou našou sa totiž zásadným spôsobom líši,“ objasnil Richard Stanke.

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

„Ani jeden z nich si pri triumfálnom oznamovaní výsledku dohody, nespomenul na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ani jeden. A my sme išli na námestia preto, aby sme uctili ich pamiatku a zabránili nevyšetreniu tejto ohavnej vraždy. Ani jeden z týchto troch pánov nepovedal – ľudia rozumieme vám, prepáčte. Miesto toho púšťajú jedovaté konšpiračné sliny a snažia sa z nás spraviť hrozbu majdanu. Ani jeden nevyzerá, že by pochopil, čo sa stalo a prečo tu aj dnes stojíme,“ uviedol herec. „My tu nie sme preto, aby sme dávali šancu tejto vláde, svoj čas trestuhodne premrhali, my sme tu preto, že šancu na zmenu krajiny chceme dostať my, slušní občania tejto krajiny, a preto hovoríme nestačí a žiadame vás o predčasné voľby,“ Richard Stanke zdôraznil, že herci Slovenského národného divadla, divadla Astorka a ostatných slovenských divadiel plne podporujú a stoja za všetkými požiadavkami iniciatívy Za slušné Slovensko. „Prvý krok sú predčasné voľby. Sme spolu s vami a musíme to dotiahnuť do víťazného konca a z tohto miesta vám sľubujeme, že vydržíme,“ odkázal herec a dav začal skandovať – ďakujeme.

Naozaj je to jednoduché, pán Pellegrini?

„11. marca 2018 Bratislava, Mlynská dolina. Pýtam sa, čo povedal v televíznej diskusii O 5 minút 12 človek, ktorý má veľmi pochybné meno a ten človek sa volá pán Pellegrini? Moderátor sa tohto človeka spýtal, či je dobré mať vládu, pri ktorej sú podozrenia na prepojenie s mafiou,“ začal príhovor novinár a vysokoškolský pedagóg Martin Mojžiš. Prečítal aj odpoveď Petra Pellegriniho: „Podozrenia s mafiou? Viete, to sa ľahko povie, je veľmi jednoduché niečo na niekoho povedať.“ Vysokoškolský pedagóg spravil pauzu a dokončil myšlienku: „Naozaj pán Pellegrini, naozaj je to jednoduché? O prepojení premiéra Fica s mafiánom, medzičasom zatknutým pre pašovanie kokaínu, sme sa dozvedeli z nedokončeného článku Jána Kuciaka. Ján Kuciak je mŕtvy,“ zdôraznil, „zastrelili ho aj s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou. Všetci vieme, že to bolo kvôli jeho práci a vy máte tu drzosť vyhlásiť, že hovoriť to, čo hovoril Ján Kuciak je jednoduché?“

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

Nechceme, aby vraždy Jána a Martiny zostala nepotrestaná

Podľa slov Martina Mojžiša bude vláda Petra Pellegriniho, vládou pohŕdania životom a prácou Jána Kuciaka. „Okrem tejto nehoráznosti ste povedali, pán Pellegrini, že si vážite každého jedného človeka, ktorý príde vyjadriť svoj názor na námestia. Máte pocit, že aj my si vážime vás?“ na bratislavskom námestí začali ľudia kričať – nie. „My si vás nevážime, pán Pellegrini. Považujeme vás len za figúrku, za panáčika pomocou ktorého chce hrať naďalej svoje hry Róbert Fico. Ale my sa týmto hrám nechceme len nečinne prizerať. Nechceme mať ministra vnútra, ktorý bude rovnako figúrkou Róberta Kaliňáka. Nechceme mať prezidenta policajného zboru, ktorý dovolí, aby políciu riadil jeho švagor. Nechceme mať národnú kriminálnu agentúru, ktorej niektorí príslušníci namiesto potierania zločinu, zločin kryjú, prípadne sami páchajú. Nechceme, aby vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zostala nevyšetrená a nepotrestaná. Preto tu opäť stojíme,“ povedal.

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

Sklamali ste nás a podviedli

Svoje prejavy predniesli viaceré známe osobnosti a o myšlienky a názory sa s protestujúcimi podelil aj režisér Viliam Csino z Novej cvernovky. „Vážení páni Fico, Bugár, Danko, Kováčik, Gašpar a všetci tí ďalší. Vy ste ten dôvod, prečo tu dnes stojíme. Sklamali ste nás a podviedli. Tvrdili ste, že to s nami myslíte dobre, že to bez vás nezvládneme, že vy budete hrádzou proti extrémizmu, ale pritom ste nám za chrbtom kradli naše dane, napádali ste našich slabších spoluobčanov a urážali novinárov. A pritom počas vašej vlády bol zavraždený mladý novinár a mladá archeologička. A pritom počas vašej vlády narástli preferencie extrémistom. Počas vašej vlády sme takmer stratili dôveru v tento štát,“ vyjadril sklamanie Viliam Csino. „Dnes vidíme v priamom prenose vaše rošády a úškrny. Vymieňate postavy ale tá divadelná scéna zostáva tá istá. Už dávno nás nezastupujete, ste nám na smiech a aj na plač, hanbíme sa za vás pred celým svetom a aj sami pred sebou.“ uviedol režisér, že toto je prvý dôvod, prečo sa ľudia zišli na námestí.

Budeme vás kontrolovať a kritizovať

„A však je tu aj druhý dôvod, prečo tu stojíme, a to ste vy všetci, ktorí sa budete uchádzať o mandát v nasledujúcich slobodných voľbách. Budete si sadať na ministerské kreslá a obsadzovať poslanecké miesta v parlamente. A my vám tu chceme odkázať len jedno – vidíme vás a nie je to pohľad plný dôvery, tú si najprv budete musieť zaslúžiť. Vážené členky a členovia opozičných a mimoparlamentných strán, budeme vás kontrolovať a kritizovať,“ vyslal režisér odkaz aj druhému politickému táboru. „Počítajte s tým, že budeme stáť tu na týchto námestiach a brať vás za zodpovednosť za každý váš prešľap. Budeme od vás vyžadovať čestnosť, odbornosť, pracovitosť, slušnosť a úctu k faktom. Nič menej od nás nečakajte. Žiadame, aby ste kľúčové problémy tohto štátu najmä v polícii, súdnictve, školstve, zdravotníctve, životnom prostredí, či zabudnutých regiónoch, kde vraj vôbec nič nie je. Aby ste všetky tieto problémy riešili s najvyššou prioritou, kontinuálne a nie len na jedno volebné obdobie,“ doplnil.

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

V tretej časti prejavu apeloval na všetkých poctivých policajtov, prokurátor, sudcov, štátnych úradníkov, ale aj ostatných ľudí, aby nabrali odvahu hovoriť o všetkých bezpráviach. „Ešte nikdy nebol váš hlas tak dôležitý, ako dnes. A zároveň teraz je ten čas, kedy musíme povzbudzovať všetkých slušných ľudí, aby vstúpili do politiky a zmenili ju. Nie je žiadne my a oni. Sme to stále len my. A to čo všetci tu sme očakávame od politikov, musíme žiadať aj od samých seba. Politika nie je svinstvo, týka sa nás všetkých. Preto nepoľavme a pamätajme si, že pôjdeme do ulíc vždy, keď sa niekto opäť pokúsi Slovensko uniesť, pretože kto zaspí v demokracii zobudí v totalite.“

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

Richard Stanke: Chceme slušnú krajinu a slušnú vládu

 

Foto: studentskeNoviny.sk