Slzy, sľuby, slová... a môžeme začať odznova

Európska únie nie je vo svojej najlepšej kondícii a potrebuje dôležité zmeny. Jej kľúčového hráča čaká  23. apríla prvé kolo prezidentských volieb. Uvedomujú si to aj Marine Le Penová a prezident Ruska Vladimir Putin.

Posledné prieskumy naznačujú, že do druhého kola postúpi spolu s líderkou krajnej pravice centristický kandidát Emmanuel Macron, ktorý si drží jasné víťazstvo. Pre Európsku úniu ideálny politik, ktorý chce naďalej rozvíjať integritu, budovať spoločnú ekonomiku a jednotný európsky trh. Prieskumy verejnej mienky nám však naposledy pri prezidentských voľbách v USA ukázali, že sa na ne nemôžeme dostatočne spoliehať. A aj keby to tak bolo, Rusko svoj plán ako zabrániť jeho víťazstvo už určite má. A keď ho nezrealizuje ono, tak francúzske tajné služby určite.

Marinin otec, známy politik a zakladateľ pravicovej nacionalistickej strany Národný front, Jean-Marie Le Pen sa o kreslo v Elyzejskom paláci uchádzal päťkrát. Do druhého kola sa dostal iba raz a to v roku 2002, kedy prehral v prospech Jacquesa Chiraca. Svoju politickú kariéru odštartoval v mladom veku v strane Národného centra nezávislých a roľníkov. Počas svojho života bol niekoľko raz obvinený z podpory vojny, fyzických útokov a zbavený poslaneckého kresla v Európskom parlamente. Aj keď je rozhádaný skoro s celou svojou rodinou, jeho dcéra Marine, ktorá prebrala stranu po otcovi v roku 2011, ho zjavne nasleduje v niektorých jeho krokoch.

Nepokoje vo svete a najmä v Európe sú hlavnou témou prezidentskej kandidátky. Tá si  takisto uvedomujú, že ľudia sa už tak ľahko nedajú zastrašiť a strana, ktorá je údajné riadená ako rodinná sekta, potrebuje pred voľbami hmatateľné dôkazy. Zastrašenia pre Francúzov nemusia byť dostatočné, keďže vo svojej histórii prekonali mnohé kultúrne, sociálne a spoločenské bariéry. Krajina demokracie, kde sa občania neboja vyjadriť svoje pocity verejným štrajkom, ešte stále vyjadruje svoje pocity liberálnym spôsobom.

Strach dokáže oklamať myseľ a ľudia sú viac zraniteľnými. Predstavte si, že krátko pred druhým kolom prezidentských volieb sa vo Francúzsku odohrá teroristický útok. Prečo by sme si to mali iba predstavovať, keď sme jeho svedkami už niekoľko rokov v modernej dobe. Tá istá Marine, ktorá už ťažko bojuje s Emmanuelom Macronom vytiahne to rozhodujúce eso z rukáva. Krajina, ktorá je najdôležitejším členom Európskej únie, NATO a G7, tak môže pod taktovkou Le Penovej nabrať iný, provýchodný smer. Francúzsko po odchode Veľkej Británie z Únie je tak jediná krajina, ktorá by v čase vypuknutia vojny mala dostatočné vojenské zbrane na obranu nášho európskeho spoločenstva.

Prezidentské voľby vo Francúzsku a Nemecku sú našou tohtoročnou poslednou skúškou pred znovuzrodeným hodnôt, ktoré Európa pre spoločné fungovanie potrebuje. Ak ju chceme naďalej formovať musíme veriť a spoločne tvoriť našu spoločnosť inou.

Nadpis novinárskeho prejavu je známe francúzske príslovie.

 

Foto: www.politico.eu