V antikvariáte často objavíte knihy, ktoré v kníhkupectve už nenájdete. Prečo sa tam ešte oplatí ísť?

Knihy z antikvariátu v sebe ukrývajú isté čaro, ktoré v kníhkupectve nenájdete. Podľa Radoslavy Sýkorovej a Hany Chmelovej spolumajiteliek Antikvariátu Zrkadlo v Nitre majú svoj vlastný príbeh a niektoré z nich už budete v kníhkupectve hľadať márne. Majiteľky našim čitateľom prezradili, v čom je ich antikvariát jedinečný, či si v ňom študenti môžu kúpiť učebnice potrebné do školy alebo aké lákavé kúsky tam nájdete.

Bežné kníhkupectvá môžu predstavovať pre antikvariáty vážnu konkurenciu. V čom sa ukrýva čaro antikvariátu?

Knihy z antikvariátu majú už okrem napísaného príbehu aj nejaký svoj vlastný. Často v nich nájdete nejaké „stopy“ po predchádzajúcom majiteľovi a to ani nehovorím o tej krásnej vôni starých, či starších kníh. Okrem toho tu nájdete tituly, ktoré sú už v kníhkupectvách nezohnateľné alebo sú výrazne lacnejšie. Samozrejme sú knihy, ktorým sa vekom hodnota zvýšila alebo rôzne staršie zaujímavé vydania. Povedzme si pravdu, voľakedy dostávali knihy poväčšine krajšie a kvalitnejšie „šaty“ ako dnes. Česť výnimkám.

Aké lákavé kúsky nájdu čitatelia vo vašom antikvariáte?

 Vyslovene vitrínové knihy ani nemáme. Skorej sa zameriavame na takého „obyčajného“ čitateľa, milovníka kníh ako sme aj my. Samozrejme nás ale vždy poteší, keď príde nejaký ten zberateľ, odborník, pretože sa vždy niečo nové dozvieme. Takže lákavých kúskov máme kopu, no každého láka niečo iné. To je na tom to krásne. Podľa toho, čo si u nás zákazník kúpi, ho tak trošku aj spoznávame. :)

Takže čitatelia u nás môžu nájsť  širokú škálu literárnych žánrov, poéziu, svetovú a slovenskú beletriu, drámu, životopisné knihy, dejiny, umenie, filozofiu, psychológiu, náboženskú literatúru, ezoteriku, knižky o prírode, všelijaké možné vedecké knižky, skriptá, jazykovú literatúru, detektívky, ženské knihy, kuchársky... Snažíme sa svoju ponuku rozširovať a orientovať sa v tom, čo všetko láka.

V antikvariáte často objavíte knihy, ktoré v kníhkupectve už nenájdete. Prečo sa tam ešte oplatí ísť?

Využívajú vaši zákazníci antikvariát ako také pokojné miesto, kde si môžu prísť vypiť čaj a prečítať si nejakú zaujímavú knihu?

Áno, snažili sme sa tu u nás vytvoriť príjemnú, pokojnú, voňavú atmosféru. A pri všetkej skromnosti myslím, že sa nám to celkom podarilo. Alebo teda už sme boli nazvané aj ostrovom útechy na stanici (hoci latka nie je príliš vysoko :D). Chvíle pri knihe našim zákazníkom spríjemňujeme bylinkovým čajom či limčou, kávou, čokoládou... alebo aj, čo je veľmi obľúbené, kakaom.

Aké najstaršie knihy sa dostali do vašich políc?

Zatiaľ sme ešte nedostali nejaké strašne staré klenoty, máme  zopár maďarských knižiek z roku okolo 1840, majú krásne vznešené viazania. Zvykneme si ich pohladiť, lebo vyzerajú naozaj ako Pani knižky :D ale maďarčina je nám cudzia, takže pri pohladení to aj ostáva. Ešte stále bojujeme s tým, ktoré tituly sú aktuálne a zaujímavé pre dnešných ľudí, je to naozaj veda.

Môžu si u vás študenti kúpiť aj použité učebnice?

Máme použité učebnice z rôznych oblastí vzdelávania. A tiež povinné čítanie. Čo sú mimochodom často veľmi dobré diela, aj keď v študentských rokoch sa nám to niekedy úplne tak nezdalo.

V antikvariáte často objavíte knihy, ktoré v kníhkupectve už nenájdete. Prečo sa tam ešte oplatí ísť?

Čím je váš antikvariát výnimočný?

Veľa ľudí hovorí, že ide za vôňou byliniek, vraj je ju cítiť naďaleko. Výnimočný je tým, že je náš – keby  idete k jednej z nás domov, tak tam zachytíte veľmi podobnú atmosféru ako máme v Zrkadle. Veríme, že sa ľudia u nás cítia ako doma alebo ako na návšteve u kamaráta. :) Existuje kopa miest, kde sa dá skĺbiť čítanie s mlsaním, ale okrem toho, čo sme už povedali, z nášho okna vidieť priamo na nástupištia a tabuľu odchodov autobusov, takže popri čítaní a mlsaní vám čakanie ubehne ako voda a ešte to máte všetko pod kontrolou. Často si k nám chodia aj iba narýchlo kúpiť knižku do autobusu alebo v teple počkať na spoj. Nezaručujeme však, že pri našich pokladoch autobus nezmeškáte.

Ak by niekto chcel odpredať svoje knihy, môže za vami prísť a ponúknuť vám ich?

Samozrejme, každej knižke sa tešíme, chodia za nami ľudia s ponukami na odkúpenie alebo darovanie. Keďže momentálne nemáme dostatočné skladovacie priestory,  musíme zvažovať a vyberať, ktoré knihy si vezmeme. Vyberáme si ich podľa toho o čo je záujem, ale aj podľa toho, čo sa nám jednoducho páči. Niektoré srdcovky sa aj bránime dať do políc (do ponuky).

 

Foto: Juraj Macánek