RTVS poslednou časťou odtajnila príbehy, ktoré mali ostať za dverami

Verejnoprávna televízia odvysielala v nedeľu poslednú časť svojho úspešného seriálu Tajné životy. Seriál, ktorý poukazoval najmä na týrané ženy sa pokúsil aj druhou sériou rozšíriť verejnú diskusiu o tomto probléme.

Ešte v lete minulého roku, kedy sa seriál začal opäť nakrúcať sa dramaturg RTVS Roman Brat pre média vyjadril, že druhá séria môže byť o niečo lepšia ako tá predošlá. Či je to pravda musia posúdiť najmä diváci seriálu, čo však s istotou môžeme napísať je, že seriálu sa opäť podarilo vyvolať verejnú diskusiu na tému týraných žien.

Príbeh sa opäť odohráva v azylovom centre Druhá šanca, ktorý vedie Eva Lustigová. Role sa už po druhýkrát zhostila herečka Zuzana Mauréry, ktorej linka v druhej sérii išla viac do úzadia a problémy skôr riešila, ako sa do nich dostávala.

Novou klientkou azylového domu sa stala herečka Judit Bárdos, ktorá musela naštudovať postavu Rómky Svetlany. Jej úloha nebola jednoduchá, keďže scenáristi ju vytrápili aj s umelým chrupom, ktorý musela počas natáčania mať na svojich vlastných zuboch.

Novou postavou v seriáli bola aj herečka Zuzana Konócz, ktorá stvárnila lekárničku Karin. Do azylového domu Druhá šanca sa dostáva po tom, čo údajne jej manžel znásilnil ich dcéru. Ten to však rázne odmieta a začína sa boj o ich vlastné dieťa. Autori nás poriadne napínali až do záveru seriálu, kedy na povrch vychádzajú nové skutočnosti o psychických problémoch Karin, ktorá si údajné znásilnenie iba vymyslela, keďže ju manžel chcel opustiť.

Režisérsku stoličku tvorcovia opäť prenechali slovenskému režisérovi Jánovi Sebechlebskému, ktorý sa naposledy na tvorbe podobného seriálu podieľal v roku 2005 v susednom Česku.

RTVS ukončila seriál trinástym dielom túto nedeľu a hneď po skončení sa na sociálnych sieťach spustila akási lavína príspevkov od mnohých žien. Tie v komentároch pod fotkami vyjadrovali svoje nadšenie zo seriálu, no medzi nimi sa nachádzali aj ženy, ktoré samy fyzické či psychické týranie prežili.

Podľa dostupných informácií na Slovensku je týraná každá piata žena. Viac ako polovica z týchto prípadov sa do trestno-právneho systému ani nikdy nedostane.

Aj preto v roku 2015 vznikla na Slovensku bezplatná linka pre týrané ženy (0800 212 212), ktorá na svojej webovej stránke uvádza, že ženy sa obeťami domáceho násilia stavajú následkom nerovných mocenských vzťahov založených najmä na rozdieloch medzi ženami a mužmi. Formy násilia tak môžu byť rôzne ako napríklad fyzické, psychické, sexuálne, ale aj ekonomické.

 Násilie na ženách je čoraz väčším celospoločenským problémom aj na Slovensku, no aj napriek tomu ho stále čoraz viac prehliadame. Preto dbajme na to, aby sa postupne začali otvárať dvere do izieb, ktoré sú zatvorené a niekde za nimi trpia mnohé ženy spolu so svojimi deťmi.

 

Foto: www.australianscience.com.au