TEDx Youth: Príbeh, na ktorý nikdy nezabudnem

Prezentácia, ktorá divákom berie dych, je zaujímavá, originálna a hlavne obsahuje „myšlienky hodné šírenia“. Nie je to len nudné preklikávanie slajdov. Presne také sú svetoznáme konferencie TEDx. Vystupujú v nich odborníci z oblastí medicíny, techniky či úspešní podnikatelia. Pre každého je to česť, a práve takáto konferencia sa uskutočnila aj v Bratislave. Organizátori TEDx Youth si za svoj hlavný cieľ stanovili, usporiadať kvalitnú konferenciu, na ktorej stredoškoláci môžu spoznať prostredníctvom originálnych speakerov nečakané myšlienky. 

O divákov nebola núdza
Keď som prišla do DK Zrkadlový háj bola som príjemne prekvapená množstvom mladých nadšencov, ktorí už čakali na slávnostné zahájenie. Boli dôkazom toho, že mladí ľudia sa chcú stále vzdelávať. Samozrejme, veľkým lákadlom boli pre nich aj niekoľkoročné pozitívne ohlasy a samotný program. Svoju posolstvo im odovzdal Lukáš Fila, Hugo Gloss, Andrea Tittelová a iní. Mňa najviac oslovila pezentácia od  Kataríny Linczényiovej. Myslím, že na ňu nikdy nezabudnem. 


Všetko na jeden nádych
Katarína Linczényiová sa postavila na pódium, zhlboka sa nadýchla a začala. Rozprávala nám o svojom detstve a svojom sne. Už odmalička jej počarovala voda, bola vodný živel. Zrazu však prišla nečakaná správa. Katke hrozilo, že zostane na vozíku a jej túžba po potápaní niekam odpláva.
Spomínanie na detstvo vyvolalo u divákov príjemný zážitok. Podarilo sa jej zaujať. Náhly zvrat ich k nej doslova pripútal. Obecenstvo čakalo, čo sa bude diať.


Choroba a rôzne riziká ju ale neodradili. Rozhodla sa uskutočniť svoj sen. Spravila jeden veľký nádych a ponorila sa. Spravila niečo, čo by sa neodvážil urobiť ani zdravý človek. Ponorila sa do hĺbky vyše 40 metrov. Na jeden nádych. Katka prerušila rozprávanie a pozrela sa na divákov. Položila im dve otázky. V prvej sa pýtala, kto si myslí, že by zabehol maratón po roku tréningu. Ruku dvihli takmer všetci. Druhá otázka znela, kto by po tréningu vydržal 4 minúty bez nádychu. Nikto smelý sa už nenašiel. 
Katkina prezentácia mala dynamiku. Neuberala na tempe a bola vidieť je pripravenosť. Nadviazanie kontaktu s ostatnými jej len pomohlo. Diváci museli pouvažovať nad tým, čo povedala a stali sa súčasťou je prezentácie.


Ona bola živí dôkaz, že sa to dá a zvládnu to aj ďalší. Katarína Linczényiová je slovenská reprezentantka vo freedivingu (ponor na jeden nádych). Dosiahla tretí najhlbší ženský ponor na svete, bola v hĺbke 93 metrov. To je výška vášho Ufa (reštaurácia na Moste SNP), uviedla. 
Snímok Ufa na dataprojektore dokonale ukázal, aká je to výška. Mnoho ľudí by si to nikdy nevedelo prestaviť, keby im to k ničomu neprirovnala. Napríklad ani ja nie. 


Následne Katka opisovala, aký je to pocit plávať stále hlbšie a hlbšie. Pri vyše 40 metroch je to pocit, akoby ju voda objímala. 
Katka sa vtedy objala rukami. Celý príbeh bol doplnený o obrázky fotené pod vodou. Videli sme, čo videla ona. 


Autoimunitné ochorenie, je to istá forma reumy. Katka žije celé dni v bolestiach, ale nepripúšťa si žiadne poľavenie. Celý tento stav prirovnala k pocitu, aké to je, keď sa má vynoriť. V pľúcach jej už dochádza kyslík a pár metrov je ešte stále pred ňou. Ak by už len začala rozmýšľať, že sa viac nevynorí, tak by celý boj prehrala. Vysvetlila nám, že je to len jednoducho, ktorá okolo nej prejde a ona sa jej nesmie chytiť.

 

Foto: Facebook