Summit: Naozaj to dopadlo dobre? Zaspomínajme si

O niekoľko dní si môže Slovensko vydýchnuť. 01.01. 2017 už prestane byť predsedajúcou krajinou Európskej únie a stane sa ňou na šesť mesiacov Malta. No ešte sme ňou stále my, a tak si poďme pripomenúť, ako Slovensko zvládlo usporiadať jednu z najdôležitejších udalostí, Summit 2016.

Summit 2016. Najočakávanejšia udalosť v Bratislave. Nie kvôli vzácnym hosťom alebo možným zmenám, ale kvôli hroziacemu dopravnému obmedzeniu. Médiá už pár týždňov dopredu varovali, aká pohroma Bratislavu čaká, ktoré mosty budú uzavreté. Vlastne, že celé hlavné mesto bude hore nohami. No nestalo sa tak. Riaditelia škôl udelili riaditeľské voľná, mnoho pracujúcich občanov si zobralo dovolenku alebo pracovali z domu. 16. september bol teda pre Bratislavu spomienkový deň. Väčšina ľudí si zaspomínala, aké to bolo pred pár rokmi dozadu, keď prešlo jedno auto za hodinu a chlapci hrali na ceste futbal. Všetci boli spokojní a myslím, že okrem majiteľov obchodov a reštaurácií sa nikto nesťažoval za jeden deň voľna.

Šťastní neostali len školáci ale aj samotný premiér. Ten plne využil výhody domácej pôdy a celý summit, samozrejme, hodnotil veľmi pozitívne. Veď prečo nie? Vyľudnená Bratislava poskytovala maximálne bezpečie pre všetkých štátnikov. 26 limuzín sa dokonca previezlo aj pri prerobenej Štúrovej ulici a Staronovom moste, aby bolo všetkým jasné, že Slovensko eurofondy využíva dobre. Pri obede ochutnali najlepšie slovenské vína. Pokochali sa novými záhradami pri Bratislavskom hrade a ako čerešnička na torte sa povozili na Dunaji. Na rieke, ktorá spája krajiny Európskej únie a pôsobí priam symbolicky.

Summit nebol len o objavovaní krás Bratislavy. Hlavným cieľom neformálneho summitu bolo ukázať všetkým občanom jednotnosť Európskej únie. Aj to sa podľa slov nášho premiéra podarilo. 27 hláv sa dohodlo na ochrane hraníc. Bod pre Slovensko. 27 hláv sa radšej vyhlo téme prerozdeľovania kvót, aby bola všetkým jasná jednota únie. Ďalší bod pre Slovensko, ktoré nechce ani počuť slovo kvóty. 27 hláv rokovalo o Junkerovom fonde. Opäť bod pre Slovensko, peňazí pre podnikateľov nikdy nie je dosť. 27 hláv radšej obišlo tému sankcií pre Rusko z rovnakého dôvodu, prečo nespomenuli kvóty.

Je na veľkú polemiku ako teda dopadol tento summit. Bratislava ukázala vojenskú techniku, policajtov v uniformách, či kukláčov. Neukázala nič z ľudskosti ani života bežných ľudí, len prehnané obmedzenia. Prerokovali sa určite dôležité témy, ktoré sú podstatné pre Európsku úniu, ale čo je ešte dôležitejšie mnoho z nich sa zámerne vynechalo. Európska únia je jednotná ale len v určitých témach. To, samozrejme, ukázala. No dokázala by viac, ak by ukázala, že sa vie dohodnúť aj na tých rozporuplných.